Pszyszna i szybka włoska sałatka makaronowa
Od siebie dodałam kilka plasterków cukinii (akurat była na stanie), przesmażonych lekko na oliwie.
Składniki dla 4 osób:
- 100 g makaronu (rurki, świderki, czy co tam akurat jest dostępne)
- 2 duże twarde pomidory
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- posiekany lub zmiażdżony ząbek czosnku
- posiekane zioła (bazylia, natka pietruszki, tymianek)
- sól i pieprz
„Makaron ugotować w dużej ilości wody „na ząb”, zahartować zimną wodą i bardzo starannie odcedzić. Wymieszać z oliwą i octem, pokrojonymi drobno pomidorami oraz czosnkiem wymieszanym z ziołami. Przed podaniem wstawić przynajmniej na 30 min. do lodówki.”*
*M. Caprari Kuchnia włosko – polska i polsko – włoska dla początkujących.
Ciekawa ta sałatka- z pewnością byłaby świetną odmianą na kolację;)
już zrobiłam właśnie, wczoraj-jest wspaniała. dziekuję
Cieszę się, że Ci smakowało, coś co znalazłaś u mnie na blogu:) Pozdrawiam:)