Nie przepadam za risotto ale takie risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem bardzo mi smakuje.
Składniki:
- 40 dag ryżu arborio
- 1,2l rosołu drobiowego (rosół musi być ciepły)
- 1,5 szklanki ugotowanego zielonego groszku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 5 pokrojonych w plasterki pieczarek
- 3 cm gałązka rozmarynu
- 2 łyżki śmietany
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól, biały pieprz
Cebulę zeszklić na oleju, dodać pierś z kurczaka, pieczarki i chwilę smażyć, dodać ryż i dalej smażyć około 2-3 minut ( tak żeby ryż był ciepły, ale żeby się nie zbrązowiał ) Dodać wino i mieszać aż wino odparuje, dodać rozmaryn, dodać 2 chochelki rosołu i mieszając czekać, aż ryż wchłonie rosół, po czym dodać następną porcję wywaru i tak powtarzać dodawanie wywaru do czasu, aż ryż zmięknie. Dodać śmietanę, wyjąć rozmaryn i podawać.
uwielbiam groszek w każdej wersji!
dodaj do tego jeszcze grzyby i palce lizac 🙂 a jakiego ryzu uzyles do tego przepisu?
Użyłem zwykłego ryżu ( nie parboiled,nie długoziarnisty i nie w woreczku ) pozdrawiam 😉
sorki, pominalem, grzyby juz tm sa:) pozdrawiam 🙂
risotto z takiego ryżu to profanacja… użyj arborio to zobaczysz co znaczy prawdziwe risotto…
Witam, profanacja to trochę za dużo powiedziane, wydaje mi się, że profanacją było by użycie brązowego czy dzikiego ryżu, nie udało mi się wtedy kupić arborio, tutaj masz już risotto z arborio http://www.paszczakgotuje.pl/2012/10/risotto-z-grzybami.html PZDR