Najprostsza zupa brokułowa (krem z brokułów) z przepisu Gordona Ramsaya. Robi się ją dosłownie w 10 min. Niestety nie dostałam u siebie koziego sera, jednak chciałam, aby w zupie akcent serowy był, dlatego też użyłam mozzarelli. Piękny zielony kolor, orzechy, które ku naszemu zaskoczeniu bardzo dobrze skomponowały się z brokułami i ser – idealne pierwsze danie.
Składniki dla 4 osób:
- 1 duży lub dwa średnie brokuły (możliwie jak najświeższe)
- 3 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa
- woda
Dodatki
- orzechy włoskie (po 5 połówek na porcję)
- ser kozi (po dwa plastry na talerz)
Zagotować ok 1,5 – 2 l wody, gdy zacznie wrzeć wsypać połowę soli, wrzucić podzielone na różyczki brokuły, posypać resztą soli. Gotować 4 – 4,5 min. (nie dłużej, bo warzywa stracą kolor). Brokuły wyjąć z wody, przełożyć do blendera, zalać wodą z gotowania, tak, aby przykryć różyczki i zmiksować na gładki krem. Na dnie talerzy ułożyć orzechy i ser. Zupę nalewać bokiem, aby nie przykryć sera, skropić oliwą z oliwek (mnie niestety się skończyła) Gotowe!
Jeśli użyjecie sera koziego to, przed krojeniem każdego plastra należny zanurzyć nóż we wrzątku, dzięki temu, jak mówi Gordon, plastry sera będą gładkie i błyszczące. Po ułożeniu ich na talerzu posypać świeżo zmielonym pieprzem, Broccoli souop – done!
krem brokułowy robiłam pierwszy raz kilka miesięcy temu, ale z innego przepisu. Ponieważ jednak Gordona ubóstwiam, zapamiętam pomysł z kozim serem i orzechami 🙂
mmmmm Boski Kolor i Boski pomysł 🙂 chyba wiem co jutro zakróluje u mnie na stole:)
Ciesze się, że zupa Wam podeszła:)