Zupa krem z ryby z cukinią i papryką- Inspiracja na zupę przyszła z książki „Zupy i sosy”*, ze względu na to, że w oryginale był seler naciowy, a ja go nie dostałam w żadnym sklepie w zasięgu reki, dodałam paprykę, w związku z czym zupa została zmodyfikowana, ale wyszła super pyszna i rozgrzewająca w deszczowy piątek. Światło było beznadziejne, więc zdjęcie bez szału.
Składniki dla 6-8 osób:
- 3 duże filety z mintaja pokrojone w kostkę
- 3 średnie cukinie pokrojone w kostkę
- 1 duża papryka pokrojona w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 posiekane cebule
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki chilli
- 6-7 łyżek ugotowanego ryżu
- sok z 1 cytryny
- 1 jajko
W garnku zagotować 2 litry wody. Dodać, cebulę i rybę – zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez 15 – 20 min.aż ryba będzie miękka. Wyjąć z wywaru rybę, rozdrobnić widelcem. Do garnka dodać warzywa, natkę i przyprawy. Gotować pod przykryciem 25 min. Zupę zdjąć z ognia, przestudzić, zmiksować, dodać rozdrobnioną rybę oraz ugotowany ryż, powoli doprowadzić do wrzenia. W miseczce ubić rózgą lub ręcznym mikserem jajko wraz sokiem z cytryny i powoli dolewać 6-7 łyżek gorącej zupy, stale ubijając. Zestawić z ognia, odczekać chwilę i wlać za jednym zamachem jajeczną miksturę stale mieszając. Gotowe!Ubite jajko z cytryną spowoduje, że zupa będzie „puchata”, Mężowi to np. nie spasowało, więc można sobie darować ten zabieg.