Pyszny delikatny gulasz wieprzowy.
Składniki:
- 1,2 kg wieprzowiny (ja używam najczęściej karkówki lub łopatki)
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1 obrany pomidor pokrojony w kostkę
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liści laurowych
- 2 łyżki śmietany
- około 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę i obsmażyć porcjami na patelni ( jeżeli wrzucimy całe mięso, to nie będzie się smażyło, tylko gotowało). Cebulę podsmażyć.Obsmażone mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać warzywa, podsmażoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy i gotować, aż mięso zmięknie, zabielić śmietaną z mąką, doprawić solą i pieprzem.
Czyżby pod gulaszem był placek ziemniaczany? moje ulubione danie:)Pozdrawiam Ania
To są placki pół na pół z ziemniaków i dyni 🙂 też bardzo lubię placki ziemniaczane
U mnie jutro na obiad będzie gulasz z karkówki i do tego placki ziemniaczane;)
Z ziemniaków i dyni-super!
Jestem początkującym kucharzem i muszę zapytać ile ma być tej wody?
wody tak z 1-2 cm nad powierzchnię mięsa, śmietany tak żęby zabielić około 2 łyżki i 0,5-1 łyżki mąki pozdrawiam
aha, jeszcze ile śmietany i mąki…