Lane ciasto (lane kluski)

Lane ciasto (lane kluski) – niby proste, a mnie jakoś zawsze nie do końca wychodziło. Wczoraj wreszcie wyszło mi takie, jak mojej mamie, sprężyste, nietwarde i nie rozpadło się w trakcie gotowania; wykorzystane zostało, jako dodatek do zupy pomidorowej.
Lane ciasto (lane kluski)
Składniki*:
  • 2 jajka
  • łyżka wody
  • 4 – 5 łyżek mąki

W garnku zagotować wodę, gdy zacnie wrzeć posolić.

Do garnuszka, albo tak jak ja do sosjerki wbić jajka i roztrzepać mikserem, dodać wodę i cały czas miksując dodawać mąkę, tyle, aby ciasto ciągle było „leiste”, dość gęste i gładkie.**
Ciasto wlewamy do wody, cienkim strumieniem, przemieszczając naczynie nieco nad powierzchnią wody. Po wylaniu całego ciasta, odczekać chwile, aż wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię, zmieszać i krótko zagotować. gotowe kluski wykładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Nakładamy na talerze i zlewamy zupą lub wkładamy do wazy.
Kluski można też wylać bezpośrednio do zupy. Mnie ten sposób sprawdzał  się średnio i zdecydowanie wolę, wylewać ciasto na wodę, a później już na talerzach połączyć z zupą. Gotowe!
*Korzystałam z przepisu Ewy Kubickiej.
** „Trudno podać precyzyjnie ilość mąki. Generalna zasada jest taka: dodajemy jej tyle, ile wejdzie, aż do uzyskania pożądanej przez nas płynnej, ale jednak dość gęstej konsystencji ciasta.” [E. Kubicka]


3 thoughts on “Lane ciasto (lane kluski)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *