Składniki:
- 30 dag łopatki wieprzowej
 - 35 dag surowego boczku
 - 0,7 kg ćwiartek z kurczaka
 - 30 dag wątroby wieprzowej
 - 1 pietruszka
 - 2 marchewki
 - 1/4 selera
 - garść suszonych śliwek
 - 1 kajzerka
 - 6 dag kaszy many
 - 1 łyżeczka gałki muszkatowej
 - 1 łyżeczka majeranku
 - 3 jajka
 - sól, pieprz
 
Łopatkę, boczek i ćwiartki z kurczaka zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, posolić i popieprzyć, gotować, aż mięso zmięknie. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić i oddzielić od kości, wątrobę wrzucić do wywaru i gotować 10 min. Wątrobę, bułkę namoczoną w wywarze, połowę śliwek dodać do mięsa i zmiksować lub zmielić 4-krotnie w maszynce do mielenia, dodać jajka,  majeranek, gałkę muszkatołową, resztę śliwek pokrojonych w paski, wymieszać. Kaszę mannę ugotować w 0,5 l wywaru z mięsa, dodać do mięsa i wymieszać,  przełożyć wszystko do do słoików i pasteryzować 1 godzinę.

			
                    
Skorzystam, wygląda wyśmienicie 🙂
Świetny i lubię mięsa ze śliwką itp. 🙂 I jeszcze można zawekować! Ile można przechowywać takie zawekowane?
Nieśka – nie wiem jak długo wytrzyma, nigdy nie trzymałem produktów mięsnych jakoś strasznie długo, mam taka książkę, w której jest napisane że jak pasteryzujemy 1 raz to około miesiąca a jak pasteryzujemy 3 razy (znaczy się dzień po dniu) to można przechowywać 6 miesięcy. Pozdrawiam
Dzięki. Czyli jeśli zrobiłabym powiedzmy 6 małych słoiczków i zapasteryzowała, to część lepiej jeszcze zamrozić, a resztę jeść na bieżąco? Tak kombinuję, żeby robić pasty warzywne i pasztety, żeby nie kupować beznadziejnych wędlin itd.
Myślę, że możesz zamrozić, albo pasteryzować przez 3 dni w pierwszy dzień 60min, drugi 40min i w trzeci 30min, (to po to żeby zabić wszystkie przetrwalniki laseczki jadu kiełbasianego), możesz też gotować tylko w jeden dzień w szybkowarze (w nim jest większa temp. i nie trzeba gotować w kilka dni) jeśli takowy posiadasz.