Smalec z cebulą i jabłkiem

Składniki:

  • 50 dag słoniny pokrojonej w kostkę albo zmielonej w maszynce do mielenia
  • 4 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę albo starte na tarce o dużych oczkach
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
Smalec z cebulą i jabłkiem

Smalec wrzucić do garnka, dodać troszkę wody, mieszać od czasu do czasu, aż słonina się wytopi, dodać cebulę i jabłka, podsmażyć, doprawić pieprzem i solą, (sól nie rozpuszcza się w tłuszczu, ale jak będziemy mieszać smalec od czasu do czasu zanim stężeje, to ani sól ani skwarki nie opadną nam na dno i nie będziemy musieli dosalać na kanapkach)

One thought on “Smalec z cebulą i jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *