Sos cebulowy (omasta do pierogów, klusek) -przepis

Składniki:

  • 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • masło do smażenia
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki mleka
  • sól, pieprz
Sos cebulowy (omasta do pierogów, klusek)

Cebulę i masło wrzucić do małego rondelka, lekko osolić i smażyć na małym ogniu (cebula wychodzi dobra jak mamy w rondelku dużą warstwę cebuli), jak cebula się ładnie zrumieni dodać mąkę, zamieszać i chwilkę smażyć, dodać śmietanę, mleko, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Sos cebulowy (omasta do pierogów, klusek)

2 thoughts on “Sos cebulowy (omasta do pierogów, klusek) -przepis

  1. Sosik pyszny…polecam, znam z wyjazdu na Ukraine, tyle że bez dodatku mąki, ale z mąka jest go więcej, jak za gęsty to dodaję troszkę bulionu z kostki, Świetny do klusek zrobionych z farszu jak na pierogi tylko ze szklanką zwykłej maki i łyżką ziemniaczanej – SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *