Składniki:
- 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
- masło do smażenia
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki mleka
- sól, pieprz
Cebulę i masło wrzucić do małego rondelka, lekko osolić i smażyć na małym ogniu (cebula wychodzi dobra jak mamy w rondelku dużą warstwę cebuli), jak cebula się ładnie zrumieni dodać mąkę, zamieszać i chwilkę smażyć, dodać śmietanę, mleko, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
zapomniałam o tym sosie całkowicie, a to przecież jeden z najpięknieszych smaków z dzieciństwa!
Sosik pyszny…polecam, znam z wyjazdu na Ukraine, tyle że bez dodatku mąki, ale z mąka jest go więcej, jak za gęsty to dodaję troszkę bulionu z kostki, Świetny do klusek zrobionych z farszu jak na pierogi tylko ze szklanką zwykłej maki i łyżką ziemniaczanej – SMACZNEGO