Składniki:
- 1l letniej przegotowanej wody
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- piętka chleba na zakwasie
Wodę, płatki, mąkę i piętkę od chleba zmiksować, dodać pokrojone ząbki czosnku, ziele angielski, liść laurowy, odstawić na około 5 dni, zakwas powinien mieć kwaśny smak i przyjemny zapach.
Lepiej jest robić na pszennej niż żytniej? Pytam bo ostatnio zrobiłam na żytniej i nie do końca wyszedł… No i czy piętka jest konieczna? 🙂
Lepiej czy gorzej 🙂 po prostu wychodzi trochę inny zakwas, na pszennej mące jest delikatniejszy, z tego co kojarzę to żurek jest robiony na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Piętki nie musisz dawać aczkolwiek przyspiesz to fermentację i zimniejsza ryzyko rozwijania się niepożądanych drobnoustrojów, ponieważ wprowadzamy te bakterie, które potrzebujemy (warunkiem jest to, że piętka ma być z chleba na zakwasie). Pozdrawiam 🙂