Składniki:
Zupa
- 1 l bulionu mięsnego
- 2 łyżki kminku
- sól, pieprz
Lane ciasto:
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- mąka – 4-6 łyżek
- szczypta soli
Zupa: do bulionu dodać kminek, gotować 10 min, doprawić solą i pieprzem.
Lane ciasto: jajko wbić do miski, dodać wodę i sól, dodawać po łyżce mąki, ciągle mieszając do czasu, aż uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję (jak ciasto będzie rzadkie to kluski będą cienkie i małe, a jak gęste jak śmietana to będziemy mieli duże kluski ) wlewać ( tutaj z wielkością strumienia którym, będziemy wlewać do rosołu jest tak samo jak z gęstością – cienki strumień mniejsze kluski, grubszy – większe kluski) do gotującego rosołu i gotować około 4 min.
Twoja zupa wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂