Zupa pomidorowa na bulionie warzywnym

Pyszna zupa pomidorowa na bulionie warzywnym
 „Zupy zajmowały i nadal zajmują bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni domowej. Większość z nas,  wręcz nie wyobraża sobie obiadu bez zupy, zwłaszcza w porze jesiennych i zimowych chłodów.”*

Zupa pomidorowa na bulionie warzywnym
Ja za zupami nigdy nie przepadałam, wyjątkiem były: zupa wiosenna mojej Babci i zupa czosnkowa mojej Mamy, na wszystkie inne prychałam, łapałam bulwersa i wkurwa. Jednakże żyjąc z  Paszczakiem (zupy ten Mężczyzna ubóstwia), w końcu się do zup przekonałam. Pomidorowa zawsze kojarzyła mi się z niedobrą zupą kryzysową, aż w końcu milion lat temu, na studiach w ramach wspólnego gotowania, została przeze mnie odczarowana. Wymyśliłam sobie właśnie taką pomidorówkę i ustępuje jej tylko pomidorowa Męża z kaszą. Dziękuję, koniec w tym temacie :DDD

Składniki dla 4 – 6 osób

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 duży pomidor, sparzony i obrany ze skórki (lub dwa mniejsze), pokrojony w kostkę
  • 1 duża czerwona cebula pokrojona w małą kostkę
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego 
  • suszona bazylia
  • sól i pieprz
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Do zabielenia zupy:

  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
W dużym rondlu, tudzież na patelni (lub, jak ja to zrobiłam, w woku) rozgrzać jedną łyżkę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić i dodać ząbek czosnku, smażyć jeszcze ok.2 min., następnie dodać pomidora, którego oprószyć suszoną bazylia i pieprzem (wedle gustu) i smażyć jeszcze 5 min., wszystko wrzucić do gara z bulionem, zagotować.

Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju i przesmażyć na nim przecier Pudliszki, ok. 5 -6 min., po czym dodać do gara z bulionem, pomidorami i cebulą. Całość zagotować, dodać cukier i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem oraz wcisnąć ząbek czosnku.

Zabielić śmietaną wymieszaną w kubku z mąką, wszystko rozprowadzić gorąca zupą, wlać do gara, dokładnie zamieszać i zagotować, lub już na talerzu położyć na zupę kleks śmietany. Ja bardzo lubię pomidorową z lanym ciastem lub z makaronem. Gotowe!

*Zupy i sosy,  wyd. Prószyński Media, Warszawa 2009, s.5.

Zupa pomidorowa na bulionie warzywnym

 

 

4 thoughts on “Zupa pomidorowa na bulionie warzywnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *