Pyszna zupa pomidorowa na bulionie warzywnym
„Zupy zajmowały i nadal zajmują bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni domowej. Większość z nas, wręcz nie wyobraża sobie obiadu bez zupy, zwłaszcza w porze jesiennych i zimowych chłodów.”*
Ja za zupami nigdy nie przepadałam, wyjątkiem były: zupa wiosenna mojej Babci i zupa czosnkowa mojej Mamy, na wszystkie inne prychałam, łapałam bulwersa i wkurwa. Jednakże żyjąc z Paszczakiem (zupy ten Mężczyzna ubóstwia), w końcu się do zup przekonałam. Pomidorowa zawsze kojarzyła mi się z niedobrą zupą kryzysową, aż w końcu milion lat temu, na studiach w ramach wspólnego gotowania, została przeze mnie odczarowana. Wymyśliłam sobie właśnie taką pomidorówkę i ustępuje jej tylko pomidorowa Męża z kaszą. Dziękuję, koniec w tym temacie :DDD
Składniki dla 4 – 6 osób
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 duży pomidor, sparzony i obrany ze skórki (lub dwa mniejsze), pokrojony w kostkę
- 1 duża czerwona cebula pokrojona w małą kostkę
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 słoik koncentratu pomidorowego
- suszona bazylia
- sól i pieprz
- łyżka cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do zabielenia zupy:
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
W dużym rondlu, tudzież na patelni (lub, jak ja to zrobiłam, w woku) rozgrzać jedną łyżkę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić i dodać ząbek czosnku, smażyć jeszcze ok.2 min., następnie dodać pomidora, którego oprószyć suszoną bazylia i pieprzem (wedle gustu) i smażyć jeszcze 5 min., wszystko wrzucić do gara z bulionem, zagotować.
Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju i przesmażyć na nim przecier Pudliszki, ok. 5 -6 min., po czym dodać do gara z bulionem, pomidorami i cebulą. Całość zagotować, dodać cukier i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem oraz wcisnąć ząbek czosnku.
Zabielić śmietaną wymieszaną w kubku z mąką, wszystko rozprowadzić gorąca zupą, wlać do gara, dokładnie zamieszać i zagotować, lub już na talerzu położyć na zupę kleks śmietany. Ja bardzo lubię pomidorową z lanym ciastem lub z makaronem. Gotowe!
*Zupy i sosy, wyd. Prószyński Media, Warszawa 2009, s.5.
ta zupka wyglada na smakowita:)
Najpierw myślałam, że to zupa krem, ale jednak nie. Ja wykonuję zupę krem (tyle, że muszę zmiksować składniki, ale jest bardzo smaczna, a w dodatku zdrowa, bo nie używa podanego to cukru, oleju, mąki czy śmietany. Nie dodaję też koncentratu, a robię zupę ze świeżych pomidorów. Oto mój przepis: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dietetyczne-zupy-metoda-na-szczupla-sylwetke.
Zrobiłam!!! Przepyszna, takiej jeszcze nie jadłam 😊 bardzo dziękuję 😘
Super, fajnie, że smakowała