Wigilijny barszcz czerwony ze śliwką, czyli Święta, Święta i po Świętach
Choinka, prezenty, Wigilia – wszystko już za nami. My w tym roku Wigilię spędziliśmy głównie z przyjaciółmi, było miło i zabawnie. Część potraw przygotowaliśmy my, a część oni. Ja pierwszy raz w życiu robiłam barszcz czerwony i wyszedł mi bardzo dobry. Po obraniu 3kg buraków i ugotowaniu bazy w doprawieniu pomagaa mi Mąż i w efekcie w Wigilię raczyliśmy się fantastycznie pachnącym wędzonymi śliwkami barszczem, ponadto przygotowaliśmy uszka, rybę i kapustę z fasolą. Resztą zajęli się przyjaciele.
Teraz przygotowania do Sylwestra, a tymczasem poniżej przepis na barszcz.
Składniki na barszcz dla 6 osób:
- 3 kg buraków obranych i pokrojonych w kostkę
- 2,5 l wody
- kilka grzybów suszonych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka octu
- 3 – 4 łyżki cukru
- 6 goździków
- 2 jabłka pokrojone w ćwiartki
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- 4 wędzone śliwki
- sól i pieprz
Buraki, grzybki, ziele i liście laurowe, goździki oraz jabłka zalać wodą, dodać ocet (wtedy buraki nie będą zmieniać koloru), gotować aż buraki zmiękną, uzupełnić odparowaną wodę. Wyjąć buraki i jabłka, dodać sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, ewentualnie dodać koncentrat barszczu czerwonego, zagotować (nie gotować, bo barszcz starci kolor). Dodać czosnek i śliwki i zagotować, wyjąć śliwki. Gotowe!
barszczyk musiał być pycha!
pięknie zastawiony stół 🙂
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Piękny stół wigilijny.
Przekażę przyjaciółce, miłe słowa odnośnie stołu wigilijnego:)
That is a really good tip especially to those new to the blogosphere.
Simple but very accurate information… Many thanks for sharing this one.
A must read post!
My web site errol
Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website?
The account helped me a acceptable deal. I
had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept
Here is my blog – lanautica.com