Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku

Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku
Ostatnio miałem spotkanie z znajomymi z Rumuni i dowiedziałem się, że Ciorba de burta to ich danie narodowe, które występuje w prawie każdej restauracji w Rumunie na pierwszym miejscu w menu.

Składniki:

  • 90 dag mrożonych, krojonych flaków ( jak ktoś ma świeże to jeszcze lepiej )
  • 1 ćwiartka z kurczaka (normalnie powinna gicz cielęca ja nie miałem cielęciny a lubię dodatek kurczaka w flakach)
  • 1 pietruszka
  • 1/2 seler
  • 2 marchewki (1 starta na tarce)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 l wody
  • 30 ml octu
  • sól, pieprz

Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku
Flaki opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać wszystkie przyprawy i gotować, aż flaki zmiękną. Dodać warzywa, i kurczaka, gotować, aż kurczak będzie miękki, wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, pokroić na kawałki i dodać do flaków. Warzywa wyjąć i zmiksować blenderem,  po czym też dodać do flaków. Śmietanę połączyć z mąką i żółtkami, dobrze wymiesza, a następnie zahartować wywarem z flaków i wlać do zupy , zagotować, dodać ocet i czosnek, doprawić solą i pieprzem,

4 thoughts on “Ciorba de burta, czyli flaki po rumuńsku

    1. Witam, ziemniaków nie ma, tą potrawę standardowo podaj3e się z pieczywem, ale myślę, że ziemniaki można dodać przed dodaniem octu, gotować aż zmiękną i dodać ocet. Pozdrawiam

  1. W trakcie dwutygodniowego urlopu zdarzało mi się parę razy zamówić tę potrawę w kilku miejscach i dodam, że zawsze oprócz pieczywa dawano każdej osobie po dwie ostre białe papryki (na oddzielnym talerzyku). Do dziś nie wiem, czy to po to, żeby włożyć je do zupy, żeby powoli oddawały smak, czy może po to, żeby je chrupać? A może dla ozdoby?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *