Czekoladowe muffiny bez tłuszczu

Przepis znaleziony na blogu Wszystkie Smaki Świata. Dzieci sąsiadów pochłonęły muffiny w ekspresowym tempie, a malutki mój Woj dostał w prezencie między innymi wiersze Brzechwy, wydane tak, aby małe wszystkozepsućpotrafiące paluszki nie porwały książki na strzępy:)
Składniki na 9 muffinów:
  • pół szklanki i 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełne pół szklanki mleka
  • tyle samo jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki ulubionego aromatu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • ewentualnie płatki migdałowe do posypania muffinów
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Mąkę przesiać i wymieszać  z pozostałymi suchymi składnikami. Osobno wymieszać składniki mokre. Połączyć suche i mokre,  napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości. Piec 20 – 25 min.

13 thoughts on “Czekoladowe muffiny bez tłuszczu

  1. a ja zapraszam na świąteczny konkurs z ekstra nagrodami !

    Aby wziąśc udział w konkursie należy :
    -kliknąc „lubie to” na naszej facebookowej stronie (http://www.facebook.com/pages/Good-Alternative-nasz%C4%85-pasj%C4%85-jest-jedzenie/145865018852041)
    -ustawic w statusie „biore udział w konkursie na GOOD ALTERNATIVE – Naszą pasją jest jedzenie !
    -napisac w komentarzu na goodalternative.blogspot.com jakie danie jest najlepsze na wigilijnym stole i dlaczego.

    1. Ja piekłam bez termoobiegu – mój piekarnik chyba czegoś takiego nie ma, wyszły w sam raz. Spróbuj z termoobiegiem, zobaczymy jak wyjdzie:) Pozdrawiam:)

  2. Czy nie ma pomyłki przy ilości cukru lub mąki ?Ponieważ zdziwilam się czytając ,że na 1 szklankę cukru,jest tylko pół szklanki + łyżka mąki .

    1. Dawno nie robiłam tych muffinów i powiem szczerze, że nie pamiętam proporcji, a źródło przepisu już nie istnieje. Zrobię je w weekend i zobaczymy, czy się nie pomyliłam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *