Białka ubić na pianę, dodać do chłodnego rosołu i mieszamy, podgrzewać rosół często mieszając, aż się zagotuje, odstawić na 10 min., po czym przecedzić przez gazę.
O, jakie zmiany! 😉 Dobrze, że podałeś sposób na sklarowanie rosołu, ja zawsze sobie obiecuję, że go wykorzystam, ale co zrobić, kiedy mój rosół jakoś nie chce zmętnieć! 😉 Serdecznie pozdrawiam i życzę Ci wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂
Ja od kiedy zacząłem klarować to teraz już zawsze to robię, tylko na tym zdjęciu nie widać za dobrze jak rosół wygląda bo ten był bardzo skoncentrowany, jak będę miał lepsze zdjęcie to dodam 🙂
Ale masz smakowitego bloga. Sam wprawdzie nie gotuję, ale lubię czytać i wyszukiwać różne przepisy. A dalej? Podsuwam je żonie bądź teściowej. Dzięki za komentarze na moim blogu.
Ostatnio gdzieś słyszałem, że wystarczy nie solić rosołu podczas gotowania. Wtedy raz, że mięso się nie zamyka i daje więcej smaku, a dwa to rosół nie jest mętny. Solić dopiero na końcu do smaku.
Witam, z tego co ja się orientuję to jak nie posolimy rosołu na początku to będzie klarowny, ale będzie maił mniej smaku (chodzi o ciśnienie osmotyczne) pozdrawiam 🙂
O, jakie zmiany! 😉 Dobrze, że podałeś sposób na sklarowanie rosołu, ja zawsze sobie obiecuję, że go wykorzystam, ale co zrobić, kiedy mój rosół jakoś nie chce zmętnieć! 😉
Serdecznie pozdrawiam i życzę Ci wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂
Gotuj na ostrym ogniu dłuższą chwile to ci zmetnieje
ciekawy sposób, u nas wystarcza przelanie przez sito
Ja od kiedy zacząłem klarować to teraz już zawsze to robię, tylko na tym zdjęciu nie widać za dobrze jak rosół wygląda bo ten był bardzo skoncentrowany, jak będę miał lepsze zdjęcie to dodam 🙂
Ale masz smakowitego bloga. Sam wprawdzie nie gotuję, ale lubię czytać i wyszukiwać różne przepisy. A dalej? Podsuwam je żonie bądź teściowej. Dzięki za komentarze na moim blogu.
Niezawodny sposób na mętny rosół 🙂 Mi kiedyś tę metodę polecił szef kuchni w pewnej śląskiej restauracji 🙂
A ogórkowej z ryżem to jeszcze nie jadłem 🙂
Ostatnio gdzieś słyszałem, że wystarczy nie solić rosołu podczas gotowania. Wtedy raz, że mięso się nie zamyka i daje więcej smaku, a dwa to rosół nie jest mętny. Solić dopiero na końcu do smaku.
Witam, z tego co ja się orientuję to jak nie posolimy rosołu na początku to będzie klarowny, ale będzie maił mniej smaku (chodzi o ciśnienie osmotyczne) pozdrawiam 🙂
witam dziękuję za takich ludzi jak ty super sposób z tym białkiem jeszcze raz dziekuje
Dzięki za ciepłe słowa, ciesze się, że pomogłem, Pozdrawiam 🙂
oj pomogłes i to bardzo rosół wyszedł jak z książki kucharskiej a był jak żurek
No to super 🙂