Krem warzywny

Prosta zupa, którą przygotowuje się z tego, co zawsze jest w lodówce, jest pyszna i wbrew pozorom sycąca, mnie fantastycznie rozgrzała po zimnym spacerze z Malutkim:) Obiad tani, szybki i małokaloryczny, jedna porcja zupy ma tylko 110 kcal.
Krem warzywny

Składniki dla 4 – 6 osób:

  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni por
  • pół dużego selera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki startego parmezanu (lub innego wyrazistego żółtego sera)
  • sól i pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 4 kromki chleba na grzanki
Pietruszkę, połowę pora, marchewkę, kawałek selera umyć, obrać, wrzucić do gara, wlać 4 szklanki wody i ugotować do miękkości.
Drugą połówkę pora pokroić w krążki. Pozostały seler i marchewkę pokroić w kostkę. W osobnym garnku stopić łyżkę masła, wlać 2 – 3 łyżki wody, udusić marchew i seler do miękkości. Dodać por i mieszając, dusić jeszcze 5 min., następnie dodać wywar wraz z warzywami i gotować 10 min.
W tym czasie kromki pokroić w kostkę i przyrumienić na pozostałym maśle.
Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zdjąć z ognia.  Śmietanę wymieszać z parmezanem i żółtkami. Mieszając, powoli wlewać do zupy. Podawać z grzankami. Gotowe!
Krem warzywny

3 thoughts on “Krem warzywny

  1. Cieawy przepis na zupę z zwyczajnych warzyw korzeniowych, zresztą bardzo na czasie, bo to włałsnie sezonowe na teraz! Ale zastanawiam się, po co duszenie na patelni połowy warzyw, skoro i tak lądują w jednym garnku i sa blendowane?Musze następnym razzem do takiego kremu dodać żółtka i ser, bardzo jestem ciekawa jak to wpłynie na smak. pozdr.

    1. Chodzi chyba o to, że ma być wywar, a to duszenie na maśle drugiej części warzyw to po to, żeby nadać smaku, bo jednak warzywa uduszone na maśle, smakują inaczej niż gotowane. Dodatek żółtek i sera nadaje większej kremowści (jeśli można się tak wyrazić:)Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *