W ubiegłym tygodniu zostały mi pieczarki z zupy grzybowej, a w piątek miałam straszną ochotę na makaron i w ten sposób powstało to danie. Wszystkie składniki akurat miałam w domu. Dziś znów piątek, więc, jeśli ktoś w ten dzień mięsa nie jada, taki makaron jest w sam raz, a przy tym tani, szybki i sycący:)
Składniki dla 4 osób:
- pół opakowania makaronu penne
- 5 średnich pieczarek pokrojonych w plasterki
- 100 – 120 ml białego półwytrawnego wina
- 1 średnia cebula – posiekana w małą kostkę
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 – 3 łyżki śmietany 30%
- 1 -2 łyżki mąki do zagęszczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Makron ugotować al dente.
Cebulę zeszklić na oleju, wrzucić pieczarki, podkręcić ogień i cały czas mieszając smażyć ok. 4 min. Następnie dodać zioła prowansalskie. wlać wino i dusić pod przykryciem ok. 10 min. W kubku rozmieszać śmietanę z mąką i zimną woda, zahartować gorącym sosem z pieczarek i wina i bardzo powoli wlewać do pieczarek cały czas mieszając. Jak się zagotuje doprawić solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć porcje makaronu i polać sosem. Gotowe!
Kocham wszystko z makaronami. Ja też często do sosów dodaję wino białe i wtedy jest całkiem inny efekt. Pozdrawiam
JA dodałam wino do sosu do makaronu, chyba po raz pierwszy i bardzo mi to posmakowało, więc na pewno jeszcze nie raz wykorzystam wino w daniach z makaronem. Również pozdrawiam:)