Weekend w środku tygodnia#3: mini pizze z szynką i ananasem
Wspomnienie weekendu z „francuską” pizzą. Odwiedzili nas znajomi, a że dzień był totalnie zakręcony i pozbawiony czasu, a w lodówce było jeszcze ciasto francuskie i mozzarella po weekendowej pizzy, więc na szybkości powstały takie przegryzałki:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ananas z puszki odsączony z zalewy – pokrojony w ćwiartki
- ok. 10 – 20 dag szynki pokrojonej w kostkę
- ok. 10 – 20 dag mozzarelli lub innego żółtego sera startego na
- sos pomidorowy, np. taki jak ten
- ewentualnie zioła prowansalskie do posypania
Ciasto rozwinąć, pokroić prostokąty/kwadraty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kwadraty posmarować sosem i nakładać na nie szynkę, ćwiartkę ananasa i posypać mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Piec 20 – 25 min., w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe!
No ładnie, no to narobiłaś mi smaka:) i oczywiście wpis dołącza do akcji:)
Rewelacyjna mini przekąska 😉