II Festiwal Kuchni Arabskiej zbliża się do końca, więc z tej okazji proponuję Wam dziś sambousek’i , jak w tytule: libańskie pierogi z kurczakiem i warzywami, aromatyczne, przypominające bułeczki, które razem ze mną lepili i piekli:
– Tu-tusia- blog półka z przyprawami
– Michał – blog Paszczak gotuje
– Mirabelka- blog Mirabelkowy blog
– Emma- blog Emma gotuje
– Panna Malwinna- blog Filozofia smaku
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki- 420 g
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 4łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 1 łyżka drożdży (ok. 25 g.), rozpuszczona w 4 łyżkach ciepłej wody
- 3/4 szklanki wody-185 ml
Farsz:
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula- 100 g, pokrojona w kostkę
- 250 g mielonego mięsa z kurczaka
- 100 g cukinii, pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 70 g bakłażana, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 średni pomidor -150 g, obrany i posiekany lub pół puszki pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy siedem smaków*
*Przyprawa siedem smaków:
- 1/4 szklanki czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki kuminu mielonego
- 1/4 szklanki papryki w proszku
- 1/8 szklanki mielonych goździków
- 1/8 szklanki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- Wszystko razem wymieszać
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę przez 2 min., następnie dodać mięso i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać paprykę, cukinię oraz bakłażana i smażyć kolejne 5 min. Dodać pomidora, przecier, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Smażyć 5 minut, aż płyn odparuje, farsz nie może być zbyt mokry. Odstawić do przestygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
W misce połączyć mąkę, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić na chwilę , by ruszyły. Do mąki dodać olej i wszystko rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać drożdże i stopniowo dolewać resztę wody, cały czas wyrabiając ciasto. Jak będzie gładkie i elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać łyżkę farszu i dokładnie sklejać. Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po upływie 30 min. pierogi wstawić na 12 – 15 min. do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gotowe! Bardzo dobre na ciepło i na zimno.
Uwielbiam różnego rodzaju pierogi, nie tylko te nasze, więc to pierwszy powód dla którego jestem zachywcona. Drugi powód to bogactwo smaków i doprawienie, to musi być boskie 🙂
Faktycznie pierogi są świetne, ciasto jest lekkie i puszyste, a farsz, po prostu nieziemski, do tego sos czosnkowy i nie można się powstrzymać!
czym sa posypane
Czarnym sezamem.
Pięknie wyglądają. Ja zdecydowałam się zrobić takie malutkie – na 1-2 kęsy 🙂
Ja zdecydowałam się na większe z powodu oczywiście lenistwa:)
Ja się wpraszam na następne wspólne gotowanie…bo czuję sie kolejny raz pominięta z okazji takich pyszności 😉
Wniosek zgłoszę:)
Pysznie wyglądają 🙂
Dzięki za wspólne gotowanie 🙂
świetne fotki, szczególnie przemawia do mnie ta druga 🙂
ja również dziękuję za wspólne gotowanie :))
Wyglądają bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję 🙂
Mają piękne bogate wnętrze;)
Wygladaja pieknie i na pewno sa pyszne – predzej czy pozniej i ja sie na nie skusze!
Ile pierogów, jakiego rozmiaru wychodzi z tego przepisu?
Chyba 15 szt., wycinane ze szklanki o średnicy ok. 6 cm.