Dziś kończy się II Festiwal Kuchni Arabskiej. Nigdy jakoś nie przepadałam za tą kuchnią i niespecjalnie rwałam się do przyrządzania potraw arabskich, jednakże Panna Malwinna pokazała mi, że nie doceniałam tychże smaków. Sambousek’ i mnie po prostu urzekły, a te szaszłyki jeszcze bardziej – delikatne, dzięki jogurtowi i lekko kwaskowate, dzięki skórce i soku z cytryny. Po prostu pyszne. Ja podałam je z moim ulubionym sosem czosnkowym, ale bez żadnych dodatków też są wyśmienite.
I znów wspólne gotowanie, odbyło się w towarzystwie:
– Maggie- blog W pewnej kuchni na Wyspach
– Michała- blog Paszczak gotuje
– Tu-tusi-blog półka z przyprawami
– Dobromiły- blog dobre smaki
– Ani –  blog Mops w kuchni
– Emmy- blog Emma gotuje
– Peli- Zapiski kuchenne Peli
– Mirabelki- blog Mirabelkowy blog
– Pluskotki-  blog Rodzinka od kuchni
– Panny Malwinny-  blog Filozofia smaku
Składniki na 2-3 porcje:
- 475 g piersi z kurczaka, pokrojonych w 2,5cm kostkę
 - zielona papryka, pokrojona w podobna kostkę jak piersi
 
Marynata:
- 2 łyżki jogurtu,
 - łyżka koncentratu pomidorowego,
 - łyżeczka musztardy Dijon,
 - pół łyżeczki słodkiej papryki,
 - 2 ząbki czosnku czosnku
 - 1/4 łyżeczki pieprzu,
 - 3/4 łyżeczki soli,
 - łyżka octu
 - balsamicznego,
 - pół łyżeczki skórki z cytryny,
 - łyżka soku z cytryny,
 - łyżka
 
Wszystkie składniki marynaty połączy i włożyć do niej kurczaka, dobrze wymieszać i marynować 24 godziny. Szpatułki do szaszłyków moczyć przez 30 min, nadziewać na przemian mięso i paprykę i upiec w piekarniku (bądź też grillować). Gotowe! Ja piekłam szaszłyki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, jakieś 15 – 20 min. Wszystko zależy od tego, jak bardzo wilgotnego kurczaka lubicie.

			

                    
wyszły Wam świetne szaszłyki 🙂
Proste smaczne jedzenie, choć z kuchni arabskiej 🙂
Moja mama też nie jest przekonana do kuchni arabskiej, a i pierożki, i szaszłyki bardzo jej smakowały 🙂 Oba przepisy są bardzo dobre 🙂
Cieszę się, że mimo wszystko skusiłaś się wypróbować arabskie przepisy. Dziękuję za udział w Festiwalu;)
Sos czosnkowy to idealny dodatek do tych szaszlykow – wspaniale podkresla ich smak.
Piękne podanie!
super!!!
wygląda szalenie apetycznie! 🙂