Gulasz wołowy z pręgi

Gulasz – potrawa wywodząca się z Węgier. „Gulyàs” znaczy „pasterz, hodowca”, przygotowywali go  węgierscy pasterze, w kotle nad ogniskiem podczas nocnego czuwania. Oryginalny gulasz węgierski przypomina konsystencją zupę, bardzo często z ziemniakami. Kolor gulasz zawdzięcza słodkiej papryce, której dodaje się sporą ilość. W ubiegłym miesiącu byłem na Węgrzech i przywiozłem sobie zapas słodkiej papryki, którą konsekwentnie wykorzystuję, w takich potrawach, jak ta poniżej. Ostatnio bardzo odpowiada mi połączenie wołowiny z kuminem, dlatego też pojawia się on również w mojej wersji gulaszu.

Gulasz wołowy z pręgi

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej (może być inna wołowina, ale ja preferuję pręgę, ponieważ posiada dużo tkanki łącznej, która nadaje fajną spoistość)
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 800 ml wody
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka śmietany
  • mąka
  • sól, pieprz
Gulasz wołowy z pręgi

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką z 1 łyżką papryki w proszku i obsmażyć porcjami na patelni ( jeżeli wrzucimy całe mięso, to nie będzie się smażyło, tylko gotowało). Cebulę podsmażyć.Obsmażone mięso przełożyć do garnka, zalać wodą i winem, dodać marchewkę, podsmażoną cebulę, ziele angielskie, kminek, kumin, resztę czerwonej suszonej papryki i liść laurowy i gotować, aż mięso zmięknie, dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, gotować kilka minut, aż papryka zmięknie, dodać czosnek, zabielić śmietaną z mąką, doprawić solą i pieprzem (ja dodaję jeszcze trochę chilli).

11 thoughts on “Gulasz wołowy z pręgi

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Twój wygląda świetnie, no może poza dodatkiem kminku, ale to akurat osobista niechęć 😉

  2. Ja akurat lubię kminek a użyłem go ponieważ pobudza on wytwarzanie soków trawiennych i sprawia, że potrawa jest łatwiejsza do strawienia, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *