Dziś startuje założona przeze mnie akcja Kuchnia Japońska i tej okazji przygotowaliśmy w tramach wspólnego gotowania ramen. Tym razem w składzie:
Bardzo lubię kuchnię japońską, która mi bardzo smakuje i zaskakuje wyglądem i kolorystyką.Występuje w niej wiele kolorów i smaków a poza tym jest jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Ramen to rosół (drobiowy, wieprzowy rzadziej wołowy) z makaronem z różnymi dodatkami w zależności od przepisu, często jest tez baza, tak jak w przepisie poniżej. Ramen jest pierwowzroem zupek chińskich. Przywędrował do Japonii z Chin. Ramen zaciekawił mnie po oglądnięciu Naruto.
Rosół:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 porcja rosołowa
- 2,5l wody
- 25 dag pieczeni wołowej
- 40 dag szynki wieprzowej
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 niedużego korzenia selera
- 1 duża pietruszka
- 1.2 zielonej papryki
- 10 cm pora
- 1 przypalona na suchej patelni cebula
Baza:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 rozmiażdżane ząbki czosnku ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pasty imbirowej lub startego świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sake
Dodatki których użyłem tym razem – 4 – 6 osób:
- 4 jajka
- kawałek pora pokrojonego w cienkie paski
- wołowina i wieprzowina z rosołu pokrojona na niezbyt grube plastry
- kilka paluszków surimi
- kilka namoczonych glonów wakame
- kawałek glona nori
- kilkanaście oczyszczonych i obranych z pancerzyków krewetek sparzonych wrzątkiem
- liście szpinaku
- ugotowane grzyby shiitake
- makron nitki, może być ten z zupek chińskich, ja użyłam chow mein (może w przyszłości zrobię sam)
Rosół:
Wieprzowinę i wołowinę zrumienić na patelni, wrzucić do garnka w którym będziemy gotować rosół, dodać resztę s składników, zalać zimną wodą, zagotować, ściągnąć szumowiny, gotować na małym ogniu 2h (podczas gotowania uzupełniać odparowaną wodę).
Dodatki:
Jajka:
Zalewa:
- 3 łyżki sake
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
Składniki zalewy łączymy ze sobą i zagotowujemy, zalewamy nią obrane ugotowane na twardo jajka, odstawiamy jajka w zalewie na kilka godzin.
Makron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Baza:
W rondelku rozgrzać olej i olej sezamowy, dodać czosnek i mbir i smażyć ok. 1 min, uważając, aby się nie przypaliły! Dodać pastę miso, sos sojowy i sake, dobrze wymieszać, aż powstanie gładki sos, zdjąć z ognia.
Ramen:
Potrzebna nam duża miska, w której przygotujemy ramen. Na dno wlewamy bazę (ja dałem 2 łyżki na 250ml rosołu), dopełniamy rosołem, dodajemy makron i pozostałe składniki.
Bardzo bogaty w składniki Twój przepis 🙂 Zapowiada się smacznie 🙂 U mnie ramen po weekendzie 😀
Niezwykle bogata zupka. Szczególnie intrygujące są dla mnie te jajka gotowane w zalewie.
Absolutnie kocham ramen, robię często. To była moja pierwsza przygoda z azjatycką zupą… 🙂 Twoja wygląda fantastycznie! 🙂
O rany! Ile tu składników! Nie ma już gdzie łyżki włożyć:) Ciekawa jestem jak smakuje taki rosół:)
Ramen „na bogato”, bez dwoch zdan! Jadlam kiedys bardzo podobna zupke w jakiejs japonskiej knajpce. Najbardziej zaskoczyly mnie jajka z zalewy 🙂
Zgadzam się z poprzedniczkami – zdecydowanie jest to ramen „na bogato”. Zaszalałeś. No i mamy kolejny przyczynek do „wpływ anime na kuchnie Polaków” 😉
Ale te jajka fajnie wyglądają;)
na bogato 🙂
ile tu pyszności! – tylko, że ja jestem wegetarianka i boje się mięsa ;D
dziękuje bardzo! 🙂