Kuchnia japońska po raz drugi w tym miesiącu:) Danie proste i szybkie, w sam raz na powrót z pracy, kiedy czasem człowiek jest tak zmęczony, że najchętniej zamówiłby pizzę, albo zrobił sobie tzw. zupkę chińską. Przygotowaliśmy yakisoba, wspólnie z: Paszczakiem, Maggie i Shinju. Makaron za sprawą sosu jest bardzo smaczny, osobiście zamiast kapusty włoskiej użyłabym np. groszku cukrowego. Przepis podesłała nam Maggie z tej strony.
Składniki dla 4 osób:
- 200g makronu soba
- 2 duże marchewki – pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżki sosu chilli – ja użyłam sosu chilli słodko – pikantnego
- ćwiartka kapusty włoskiej – z grubsza posiekanej
- 4 młode cebulki – poszatkowane
- 1 łyżka startego imbiru – ja użyłam mniej więcej tyle samo pasty imbirowej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sos:
- 2 łyżki mirin
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wody
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną woda, odstawić.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu.
Olej rozgrzać w woku lub w głębokiej patelni i podsmażyć imbir przez 30 sek., a następnie przez kilka min. smażyć kapustę, marchewkę i cebulę, aż wszystko zmięknie. Dodać makaron, obsmażać kilka min., aż makron będzie ciepły. Dodać sos i cały czas mieszać, aż wszystko będzie ciepłe i dokładnie „obtoczone” w sosie. Natychmiast podawać. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Yakisoba z warzywami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
boskie ! bardzo proszę o taka porcję !!!
Zapraszam w weekend:)
Bardzo ładnie wygląda 😀
Dzięki:)
mmm… ale super wygląda :)))
Dzięki:)
Smaczna propozycja szybkiego obiadu, czyli coś co bardzo lubię 🙂
Dobry pomysl z groszkiem cukrowym – mysle, ze makaron smakowalby z nim rownie dobrze 🙂
Witam, wygląda naprawdę dobrze – pysznie, prosto i pysznie, czyli to, co lubię 🙂
Jedna tylko uwaga – yakisobę robi się z makaronu ramen, nie zaś z soby 😉
Ok, dzięki za info:)