Nad zrobieniem kiszonej czerwonej kapusty zastanawiałem się już od dawna i ostatnio się za nią zabrałem, wyszła bardzo dobra, niedługo spróbuję z niej zrobić jakieś dania np. kapustę zasmażaną.
Składniki:
- 2 kg czerwonej kapusty
- 3 łyżki soli (50 g)
- 1 łyżka cukru (15 g)
- 1 jabłko (250 g) starte na tarce
- 1 cebula (150 g) pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka kminku
- 5 goździków
- 1,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
- ewentualnie 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Kapustę poszatkować, wymieszać z cebulą, jabłkiem, solą, cukrem, kminkiem i goździkami (ja często do kiszenia dodaję troszkę jogurtu naturalnego, ponieważ jak dodamy jogurt to wprowadzamy bakterie fermentacji mlekowej- które powodują, że kapusta się kisi – tak że będą nam się namnażać bakterie, które potrzebujemy, wypierając inne), kapustę przełożyć do kamionki i ugniatać aż puści sok (jeśli kapusta puszcza mało soku to trzeba dodać wodę), mocno ubić tak żeby kapusta była przykryta troszkę sokiem, przykryć talerzem, obciążyć go czymś ( ja obciążam słoikiem z wodą), przykryć kamionkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, kapustę mamy gotową po około 7 dniach ale można kisić dłużej jeśli chcemy żeby kapusta była kwaśniejsza.
Wow! Ale fajny i pyszny przepis! Nigdy nie jadłam, nie slyszałam o kiszonej czerwonej kapuście! Smakowity pomysł!
Przepięknie wygląda. Uwielbiam czerwoną kapustę, ale kiszonej jeszcze nie miałam przyjemności próbować.
piękny kolorek tej kapusty! muszę koniecznie sama ukisić kapustę! dzięki za ten przepis:)
uwielbiam ja! pamietam jak moja babacia zawsze robila salatke z czerwonej kapusty z jablkami i octem.
Bardzo apetycznie wygląda. Lubię sałatkę z udziałem czerwonej kiszonej kapusty, ale jestem za leniwa żeby ją robić i kupuję gotową.
Ja niestety nie przepadam za czerwoną kapustą.
Świetny blog 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Własnie szukałam przepisu na własną czerwona kapustę więc skorzystam.
Smacznego 🙂
właśnie jadłem kebaba z czerwoną kiszoną kapustą(się trochę zdziwiłem)pycha
napiszcie jak ktos juz zrobil ;; jak smakuje
reeety jakaaaa pycha!!!!!Można ją spozywać solo lub jako surówkę z jabłkiem i rodzynkami lub zasmażaną ze skwaqrkami z boczku
🙂
Polecam zrobic z niej bigos – np. po wroclawsku. Wyjdzie bigos, tylko czerwony. Tylko z kiszonki. Dodatkowo mozna zrobic jako modro kapusto, czyli rotkraut z jablkami i cebulka i ew. z boczkiem jako cieply dodatek do mies.