Klopsiki z serem żóltym w sosie pieczarkowym

Klopsiki powstały w ramach wspólnego gotowania z:
Ania D, MaggieMagdą, Mopsik, Pelą, Panną Malwinną

Klopsiki z serem żóltym w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 60 dag mielonej wieprzowiny (użyłem szynki)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 kopiate łyżki bułki tartej
  • 0,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 150 dag sera żółtego (użyłem mozzarelli) pokrojonego w kostkę około 1cm na 1 cm
  • mąka
  • sól, pieprz

Sos pieczarkowy:

  • 20 dag pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 0,5 l wody
  • 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
  • szklanka śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
Klopsiki z serem żóltym w sosie pieczarkowym
Bułkę tartą zalać ciepłym bulionem, wymieszać i odstawić na 5 min, dodać mięso, jajko, cebulę, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki (mi wyszło 19 klopsików o średnicy około 4 cm), w środek których wsadzić 1 kostkę żółtego sera, obtoczyć w mące, odstawić na 30 min do lodówki,  smażyć na oleju.
Sos:
Cebulę lekko zeszklić na maśle, dodać pieczarki i smażyć 5 min, dodać wodę i wino, gotować około 10 min. Dodać śmietanę wymieszaną z mlekiem i mąką, zagotować, doprawić solą. Klopsiki przełożyć do sosu i gotować na małym ogniu  pod przykryciem około 30 min.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Klopsiki z serem żóltym w sosie pieczarkowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1.51star1stargraygraygray Based on 3 Review(s)

5 thoughts on “Klopsiki z serem żóltym w sosie pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *