Pieczone ziemniaki zawsze dobre są:D tyle w tym temacie:D
Składniki na 16 sztuk:
- 8 w miarę dużych ziemniaków
- 400g ciecierzycy z puszki – odsączonej z zalewy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 150g naturalnego, odtłuszczonego jogurtu
- sól i pieprz
Ziemniaki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, każdego z osobna zawinąć w folię aluminiową i piec 1h – 1,20h w temperaturze 200 stopni, aż będą miękkie.
W międzyczasie ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Kiedy ziemniaki się upieką, przekroić je na pół i ostrożnie, żeby nie uszkodzić skórki wydrążyć miąższ łyżeczką . Następnie ziemniaczany miąższ również rozgnieść widelcem i dodać do ciecierzycy razem z jogurtem i wszytko dobrze wymieszać. Powstałym farszem nadziewać wydrążone połówki ziemniaków, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 – 15 min. w temp. 200 stopni. Gotowe:)
Takie faszerowane ziemniaki dobrze się komponują z mizerią:)
Przepis pochodzi z książeczki z serii Z kuchennej półeczki Kuchnia niskotłuszczowa.
Podsumowanie
Nazwa dania
Pieczone ziemniaki z pikantnym farszem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas