Składniki:
- 1 duży pomidor (sparzony i obrany ze skórki)
- 2 ząbki czosnku
- 5 liści bazyli
- 6 pokrojonych oliwek
- 125 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
- bułki (ja użyłem bagietki, która pokroiłem pod skosem na kanapki)
- oliwa z oliwek
- sól
Pokrojone bułki posmarować oliwą z obu stron i wsadzić do piekarnika (można też podsmażyć na patelni ale trzeba uważać żeby nam się nie przypaliły) nagrzanego do 200°C na 10-15 min. Pomidory przekroi9ć na pół i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać mozarellę, oliwki, liście bazylii porwane albo posiekane na mniejsze kawałki, 1 posiekany ząbek czosnku, posolić, wymieszać. Bułki natrzeć pozostałym ząbkiem czosnku i nakładać na nie pomidory z przyprawami, można włożyć na chwilkę do piekarnika żeby ser się nadtopił.
Podsumowanie
Nazwa dania
Bruschetta z pomidorami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Niesamowite kolory, aż chce się spróbować
Patrząc na zdjęcia zgłodniałam!
Oj, tak, zdecydowanie. Uwielbiam bruschettę:) A Twoja wygląda wyjątkowo:)
To jedna z najbardziej uniwersalnych przekąsek, mam wrażenie, że zawsze wszystkim smakuje 🙂
Uwielbiam, uwielbiam- idealna kolacja (szkoda tylko że ma tyla węglowodanów ; ( )
Właśnie dodałam post o różnych, różnych grzankach, może znajdziesz coś dla siebie ; )
Wygląda rewelacyjnie, super podane 🙂
klasyka 😉