Potrawa powstała w ramach zakończenia akcji Kuchnia Indyjska. Razem ze mną gotowali: Eve, Meggie, Mirabelka, Pluskotka, Bartoldzik.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka kuminu
- 5 goździków
- 4-5 posiekanych lub przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 1 posiekana papryczka chili
- 2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 kg obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 kg kalafiora podzielonego na różyczki
- 2 średnie pomidory sparzone i obrane ze skórki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka zielonego groszku
- sól
Pomidory zmiksować blenderem. Rozgrzać olej w garnku, dodać gorczycę, kumin i goździki, mieszać, aż przyprawy zaczną trzeszczeć. Dodać imbir i czosnek, smażyć chwilę, dodać cebulę, smażyć aż zmięknie, a następnie dodać chili, garam masala, kurkumę, sól, miód, wodę i ziemniaki i zmiksowane pomidory, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 10 minut, dodać kalafior i gotować, aż wszystko będzie miękkie (30-40 minut). Dodaj sok z cytryny i groszek, można przyozdobić kolendrą.
Podsumowanie
Nazwa dania
Curry z kalafiora i ziemniakow (Aloo Gobi)
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ha, ziemniaki + kalafior = danie idealne:)
Fajny pomysł z wykorzystaniem goździków
kocham takie zapieknaki 😀
Fajnie, że się podoba 🙂
Ha! U mnie było kalafiorowe!
Jak dla mnie kalafior zyskał nowe życie dzięki indyjskim przyprawom.
Też miałeś podobne wrażenie?
Wygląda apetycznie. Będę musiała spróbować.
Zapraszam do mnie! 🙂
http://cudaicudenka.blogspot.com/
Miło, że Ci się podoba 🙂