Przecier pomidorowy

Składniki:

  • pomidory
  • ewentualnie sól, pieprz, i cukier jak ktoś chce doprawić przecier

Pomidory pokroić np. ósemki, wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) aż pomidory zmiękną, zmiksować blenderem ( dawniej nie miksowałem ale miksowanie o wiele przyspiesza przecieranie przez sito i poprawia wydajność a skórki i tak zostają na sitku ) po czym przecierać przez sitko. Powstały przecier przelać do słoików i pasteryzować około 12 min.

Przecier pomidorowy
Pokrojone pomidory, przygotowane do gotowania
Przecier pomidorowy
Rozgotowane pomidory
Przecier pomidorowy
Zmiksowane
Przecier pomidorowy
Przetarte
Przecier pomidorowy
Tyle odpadu zostało mi po przetarciu 12 kg pomidorów
Przecier pomidorowy
Gotowy przecier
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Przecier pomidorowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

13 thoughts on “Przecier pomidorowy

  1. A ja mam za mało miejsca i muszę zawsze decydować co włożyć do tych kilku słoiczków, które mi się zmieszczą. A to kolejny przepis, który aż prosi się żeby zrobić i najlepiej dużo, dużo 😉

  2. Tak ogolnie, pisze Holandii. Jestem pod glebokim wrazeniem ze Polki sa bardzo bogate skoro je stac na oplacanie tak wiele zuzytego pradu czy gazu….. w glowie sie nie miesci!
    W tym roku dostalam ogrodeczek i naturalnie, mam duzo warzyw pod dostatkiem. Kiedy zamrazarka sie zapelnila, pomyslalam o wekowaniu, kiedy to inni rozdaja wszystkim dodokola. Obejrzalam pomieszczenie na rowery – polowa jest w ziemi. Zaslonilam okno kocem, jest ciemno i chlodno. Wiec chyba sloiki przetrzymaja do zimy?(wiekszosc domow i blokow nie posiada piwnic) Ale jak poczytalam te przepisy na pasteryzowanie i na przyklad marchewke trzeba 1,5 godziny pasteryzowac i potem jeszcze pol godziny, no to ja dziekuje!. Nie na moja kieszen! Chyba kupie druga zamrazarke. Ludzie, tu w Holandii masz swieze warzywa caly rok, za grosze. Holendrzy jedza najczesciej szybkie danie – makarony i ryze z warzywami i tluczone ziemniaki z roznymi kapustami, marchewka i cebula.
    Inna uwaga – zapamietane z dziecinstwa smakolyki na przyklad bigos czy smalec z cebula powodowaly prawie u kazdego bole zoladka. Ja tych rzeczy tu nie jadam juz 60 lat i w przeciwienstwie do polskiego okresu jeszcze nie chorowalam.
    Ale teraz pokusze sie na zrobienie ogorkow kiszonych i buraczkow z chrzanem. Tylko ze tu w Holandii nie uswiadczyc korzeni chrzanu, ziaren ziela angielskiego i soli kamiennej. Znalazlam polskie sklepy na poludniu kraju, potrwa pewnie z tydzien zanim mi cos przysla.
    Swoja droga chce sie zapytac jak z ta temperatura 95 stopni – pasteryzujecie w piekarniku? Bo na plytce, nawet na najmniejszym ogniu, zawsze sie gotuje.
    Pozdrowienia z Holandii,
    Hannie de Vries

  3. My też zrobiliśmy taki przecier z 20 kg:) będzie na całą zimę. Fajny pomysł z tym miksowaniem, nie wpadliśmy na to, ale na pewno wypróbujemy taki sposób przygotowania w przyszłym roku. Pozdrawiamy AiG

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *