Zupa lekka i za sprawą chilli rozgrzewająca. Idealna na ostatnie dni, kiedy lato udaje, że jest latem.
Przepis pochodzi z książeczki „Kuchnia wegetariańska” z serii „Z kuchennej półeczki”.
Składniki dla 4 osób:
- 2 duże czerwone papryki, pozbawione gniazd i pokrojone w kostkę
- 1 cebula posiekana w talarki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 zielona posiekana chilli
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- listki bazylii do dekoracji
Do dużego garnka włożyć paprykę, czosnek, cebulę i chilli. dodać przecier oraz bulion i zagotować intensywnie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min., aż papryka zmięknie. Odcedzić – oddzielnie odłożyć warzywa, a wywar wlać z powrotem do garnka. Warzywa przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować, dodać do wywaru. dodać bazylię i podgrzać. Zupę przybrać listkami bazylii i podawać. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa z papryki i chilli
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Danie późno letnie, na pewno wypróbuje 🙂
Jak dla mnie jest to zupa idealna! Wygląda niesamowicie. Pozdrawiam:]
Dziękuję:)
Idealnie wpisuje się w tegoroczną sierpniową aurę:)
pysznie podana!
Cieszę się, że Ci się podoba:)