Moc czekoladowości:), która znów przesunęła mnie w rankingu o parę oczek w górę:P Okazuje się, że nie tylko muffinki czekoladowe dodają punktów:P
Przepis pochodzi z książki „A to tylko jeden garnek”.
Składniki na 4 – 6 porcji:
- 50 g kakao
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki masła, pokrojonego w kostkę
- 4 duże jabłka pokrojone, tak jak lubicie – ja pokroiłam w bardzo cieniutkie plasterki
na kruszonkę:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 0,5 szklanki masła pokrojonego w kostkę
- 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w małą kostkę
Piekarnik nagrzać do temp. 180st.
Przygotować kruszonkę: mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypać do dużej miski, dodać masło i palcami wyrobić masę, aż będzie przypominała pokruszony chleb, dodać 4 łyżki cukru i czekoladę. Wszytko wymieszać i odstawić.
Nadzienie: kako, wodę i cukier umieścić w małym garnku. Gotować na małym ogniu 3 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone masło i ponownie zagotować, cały czas mieszając, a następnie zestawić z ognia. Jabłka rozłożyć równomiernie na dnie posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wylać połowę sosu czekoladowego na jabłka i posypać kruszonką oraz pozostałą łyżką cukru. Piec 20-25 min.
Podawać z na ciepło z ciepłym sosem czekoladowym. Gotowe! Nam najbardziej smakowało na zimno:)
Podsumowanie
Nazwa dania
Czekoladowe crumble z jabłkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
czemu nigdy na to nie wpadłam! crumble czekoladowe, jakie to musi być szczęściodawcze!
rety, jakie to cudnie czekoladowe!:)
No piękne uczczenie Dnia Czekolady 😉 i te punkty…uwazaj bo B. cie ucóruni…
czekoladowe mmm 🙂 takiego nie robiłam
Fajny pomysł, że czekoladowe 🙂
crumble ciekawe jak smakuje, jeszcze nie jadlam. to wyglada pysznie.
zrobiłam dziś!!!!!! boskie!! niebo w gębie, tylko następnym razem dam mnie cukru
Cieszę się, ze niebo w gębie 🙂 A u mnie było jakby trochę za mało ckru, ale to kwestia smaku, tudzież gust:) Pozdrawiam 🙂