Prosty i szybki przepis na np. weekendowe i nie tylko śniadanie. Próbowałam tez z mąką pełnoziarnistą, równie smaczne, ale się rozpadało. Alternatywa dla pizzy, jeśli chcemy już teraz, natychmiast!
Przepis pochodzi z książki „A to tylko… jeden garnek!”
Składniki:
Nadzienie:
- garść ugotowanej fasolki szparagowej
- 1/4 szklanki kukurydzy z puszki
- 1 cebula posiekana w piórka
- 3 sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojone w cząstki
- garść ugotowanego zielonego groszku
- 6 plastrów bakłażana
- 1 biała papryka pokrojona w krążki
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i bazylii
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
Ciasto:
- 0,5 szklanki mąki
- 2 roztrzepane jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
- 2 łyżki oleju
- sól
Plastry bakłażana posypać solą i odstawić. Jak puszczą wodę, zetrzeć ją papierowym ręcznikiem. Bez tego zabiegu bakłażan będzie gorzki i ogólnie niezjadliwy
Piekarnik nagrzać do temp. 200st.
Mąkę przesiać przez sito z odrobiną soli, wbić jajko i wlać mleko. Mikserem dokładnie wymieszać. Dodać musztardę i odstawić.
Olej wlać do płytkiego naczynia żaroodpornego i wstawić na 10 min. do piekarnika.
Przygotować nadzienie: na patelni roztopić masło i smażyć na nim czosnek i cebulę ok. 2 min., często mieszając. Wrzucić kukurydzę i pomidory, dodać musztardę natkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać fasolkę i groszek, wymieszać. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliw i przesmażyć plastry bakłażana.
Wyjąc nagrzane naczynie z piekarnika i wlać do niego ciasto. Na masie ułożyć plastry bakłażana i mieszankę warzywną i naczynie ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na 30-35 min. Gotowe! Bardzo dobre zarówno na ciepło jak i na zimno nazajutrz w pracy:)
Podsumowanie
Nazwa dania
Warzywa zapiekane w cieście
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on
O, nigdy czegoś takiego nie robiłam. 🙂 Na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie, mam ochotę spróbować.
Bardzo fajnie, lubię takie warzywne zapiekanki 🙂