Danie konkursowe, z wykorzystaniem Pomysłu na…papirus Winiary. Fajna rzecz, nawet jakoś szalenie nie naładowana chemią. Dla ludzi, którzy nie lubią lub nie umieją gotować super. Raz dwa i mamy przyprawione mięso, które wychodzi soczyste, pawie bez tłuszczu:)
Mój wymyślony na szybkości farsz, zaskoczył mnie całkowicie, nie spodziewałam się, że wyjdzie, aż tak dobre, do tego sałatka z cukinii na ciepło – MOC!!!!
Składniki dla 2 osób:
- 1 średnia podwójna pierś z kurczaka
- Pomysł na…papirus Winiary z ziołami prowansalskimi
Farsz:
- 60 g startej mozzarelli
- 30 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w kostkę
- łyżeczka fety
- łyżeczka natki pietruszki
- łyżeczka szczypiorku
- pieprz
Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem. Soli nie dawajcie, gdyż jest słona feta, a poza tym, przyprawy papirusa są słone i to w zupełności w kwestii słoności potrawy wystarcza:)
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozdzielić na dwie, pozbyć się kosteczek, usunąć zbędne kawałki mięsa. W każdym filecie zrobić kieszonkę – naciąć lekko wzdłuż fileta i delikatnie pogłębiać nacięcie, aż uznacie, że kieszonka jest wystarczająco głęboka. Uważać, żeby nie rozciąć filetu do końca, bo nici z nadziewanych filetów:) Następnie napełnić kieszonki farszem i spiąć wykałaczkami. Każdy filet włożyć w papirus i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, na niedużym ogniu ok. 7 min na stronę, wszytko zależy od grubości fileta. Jak filety będą już dobre, zdjąć z patelni, wyjąć z papirusa, wyciągnąć wykałaczki i podawać:) Wszystko zajmuje nie więcej jak 30 min. Gotowe!!!
Ja swojego papirusowego kurczaka z smażonymi ziemniakami i sałatką z cukinii na ciepło, na którą przepis pojawi się już wkrótce:)
Podsumowanie
Nazwa dania
Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
zacny pomysł 🙂
Zacnie dziękuję:)
przepysznie moje smaki !!!
idealnieeee skomponowane:) podejmę się tego wyzwaniu i też zrobię