Po raz pierwszy samodzielnie wykonałam kruchy spód do tarty. Wyszedł cudowny – lekki, chrupiący i smaczny:) Z podanych niżej składników na ciasto można zrobić dwie tarty. Resztę ciasta, owinęłam w folię aluminiową i zamroziłam. Będzie i jak znalazł, jak znów przyjdzie ochota na tartę:)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g zwykłej mąki
- 200 g miękkiego masła
- 1 jajko
- sól
Nadzienie:
- 500 g leśnych grzybów, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- 3 – 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem – ja mieszałam rękoma. Wbić jajko, wlać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść kruche ciasto – zagniatałam w misce, tak jest mi wygodniej, ale jak najbardziej jest wskazana stolnica. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 30 min. do lodówki.
W między czasie przygotować nadzienie: cebulę i czosnek zeszklić na 1 łyżce masła i odrobinie oleju (masło nie będzie się wtedy przypalać). Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby oraz pozostałą łyżkę masła i smażyć, aż puszczą sok. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 10 min. Pod koniec duszeni dodać natkę, koperek i doprawić solą i pieprzem.
Po upływie 30 min. ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wyłożyć nim , posmarowaną tłuszczem lub przykrytą papierem do pieczenia formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 min. (nie obciążałam niczym ciasta i wyszło, tzn. środek nie wyrósł).
Śmietanę dobrze wymieszać z jajkami, serem i gałką muszkatołową, posolić.
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie grzybowe, zalać masą śmietanowo – serowo – jajeczną i piecz ok. 30 min. temp. 180 st. Gotowe!
Najlepsza jest na zimno:)
Podsumowanie
Nazwa dania
Tarta z grzybami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
no piekna Ci wyszła 😀
jaka smietanka? 18 %? 🙂
Tak słodka 18%. Umknęło mi to przy wpisywaniu posta, już poprawiłam.