Składniki:
- 2,2 kg cukinii (ok. 4 niewielkie sztuki)
- 900 g mielonej szynki wieprzowej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 400 g grzybów pokrojonych w dużą kostkę
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 300 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
- Cukinie przeciąć na pół i wydrążyć miąższ (nie wyrzucać). „Łódeczki” z cukinii włożyć na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 190 stopniu.
Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i podsmażyć cebulę, dodać grzyby i smażyć ok. 5 min. Przełożyć wszystko do miski i na tej samej patelni podsmażyć na oleju mięso (ok. 1 łyżka), dodać miąższ z cukinii, czosnek oraz podsmażoną cebulę i grzyby. Farsz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
„Łódeczki” z cukinii napełnić farszem, posypać serem i zapiekać 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podsumowanie
Nazwa dania
Cukinia faszerowana
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Warzywa faszerowane na wszelkie sposoby to zawsze świetny pomysł na obiad. Porywam sobie jedną „łódeczkę” na talerz 😉
kocham cukinie 😉