Jako Przyjaciel Winiary, proponuję Wam dziś prosty konkurs związany z nową linią zup Winiary – „Zupy jak u mamy”.
Zupy można przyrządzać na wiele sposobów, każdy z Was na pewno ma ulubione dodatki, jakich używa w żurku barszczu czerwonym itp. Moją ulubioną zupą jest żurek, który przygotowywałem już w kilku różnych wariantach, na maślance, z białym serem, z ziemniakami itp. Wasze zadanie konkursowe jest bardzo proste: piszcie w komentarzach: propozycję zupy(niekoniecznie cały przepis) z ciekawym dodatkiem lub Waszym ulubionym dodatkiem, np. ja nie wyobrażam sobie żurku bez kiełbasy:) Będzie mi również miło, jak przy okazji konkursu polubicie fanpage bloga na FB:)
Konkurs trwa od 11. 11. 2012 do 21. 11. 2012.
Nagrody: 3 zestawy produktów Zupa Jak u Mamy + gadżety: nożyczki do cięcia ziół lub zabawne obieraczki do warzyw oraz 2 zestawy produktów Zupa Jak u Mamy. Fundatorem nagród jest Winiary i Winiary będzie do Was nagrody wysyłać:)
A oto nagrody:
Kiedy zamieszkałam z moim Mężczyzną, jedną z pierwszych naszych kości niezgody był dodatek do zupy ogórkowej. U mnie w domu robiło się ją zawsze z ryżem, a u Niego – wyłącznie z ziemniakami.
Pokłóciliśmy się, ja w złości zrobiłam pomidorową (z makaronem oczywiście! tutaj była zgoda), a kiedy ogórkowa doszła wreszcie do skutku, dodałam do niej zarówno ryż, jak i ziemniaki. Tak zwanym krakowskim targiem, bo w końcu mieszkamy w Krakowie 😉
Do żurku koniecznie łyżeczka chrzanu! Jezeli chodzi o zupe pomidorowa mojej mamy ktora uwielbiam, znalazla mocnego konkurenta w postaci zupy pomidorowej na bazie pieczonych w piekarniku pomidorów – Pycha!!!!!
zupa norweska z łososiem <3 pyszota!
http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/obiad/zupa-pomidorowa-z-pulpetami-dla-pulpecji/ oto moja propozycja..niby zwykła zupa pomidorowe .. zrobiona tak jak lubią moje dzieci.. ale dodatki… te oczy z ryżu … buźka z grzanek i włosy z pietruszki 🙂
Ja nie wyobrażam sobie żurku bez jajka 😀
Ale najbardziej lubię pomidorową z ryżem . Wręcz nie wyobrażam sobie bez niej pomidorowej! Gdy jem ją z makaronem przez myśli przechodzi mi „Eee , a ryż..?” No ale cóż . Czasem zjem bez ryżu .
Chciałabym nożyczki /
U mnie żurek koneicznie z biała kiełbaską,jajeczkiem i podany w chlebku zrobionym na zakwasie.Na wierzchu posypany dużą ilością majeranku no i musi być gorący.
Pozdrawiam
Alicja twins.ala@wp.pl
Lubię w kuchni eksperymentować. Oboje z Moim Mężczyzną lubimy zupy, zarówno te tradycyjne (pomidorowa i żurek – mniam) jak i niekonwencjonalne. Jedną z takich ekstrawaganckich, ale bardzo zdrowych i smacznych jest zupa z rzeżuchy. Przygotowuję ją w różnych wariantach, wszystkie są pyszne, smakują nawet mojemu tacie, który „za zielskiem nie przepada”. Z ciekawszych dodatków do tej potrawy wymienić można kiełki i młode listki pokrzywy (zbierane na łące z dala od dróg).
Pozdrawiam
Magda
nelsoneczka@gmail.com
Moją ulubioną zupa jest grzybowa z prawdziwych borowików zerwanych o świcie w lesie. A dodatkiem do niej są ziemniaczki okraszane cebulka. Dla mnie ta zupa kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to cała rodzina wstawaliśmy o świcie i z koszem pełnym smakołyków przygotowanym przez mamę wybieraliśmy się do lasu na zbiór grzybów.
nur2@buziaczek.pl
Najbardziej lubię zupy kremowe. Ciężko określić jaką konkretnie, bo kocham je wszystkie głównie dlatego, że można je podać z ciekawymi dodatkami. Najczęściej podaję je z grillowanymi warzywami, które smakują jak chipsy. Doskonale komponują się z kremową zupą… Oczywiście chipsy są zawsze smakowo dopasowane do rodzaju zupy. Uwielbiam taki zestaw! Przykładowo: krem z pieczarek z chipsami pieczarkowymi, krem z cukinii z grillowanymi chipsami cukiniowymi 🙂
marikac1@wp.pl
Na FB Marika Wojciechowska
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Moja córka lubi zupy kremowe, ja też, ale pod warunkiem, że jest w niej coś chrupkiego np. uprażone orzechy włoskie lub uprażony słonecznik w zupie krem z cukinii.
Orzechy, które widzę jedząc sprawiają, że to zupa dla „dorosłych”, a nie dla małych dzieci 🙂
Przepis:
http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/10/zupa-krem-z-cukinii-cream-of-zucchini.html
Ja również bardzo lubię zupy, szczególnie gęste, sycące zupy – kremy. Nie wyobrażam sobie zupy bez dodatku pietruszki, pasuje do każdej zupy bez wyjątku. Oprócz zielonej pietruszki do zup dodaję inne dodatki, np. do ogórkowej koniecznie koperek, do kremu ziemniaczanego koperek i podsmażony boczek, do szczawiowej i botwinki gotowane jajko. Uwielbiam krem z młodej kalarepy (kalarepa, cebula, ziemniak, śmietanka 30%) koniecznie z dodatkiem zrumienionych płatków migdałowych.
Aneta