Delikatnie pikantne z pysznym słodko – kwaśnym sosem:) MOC:)
Składniki dla 4 – 6 osób:
Pulpety:
- 450 g zmielonej piersi z kurczaka
- 3 cebulki dymki – drobno posiekane
- 1 suszona chilli bez nasion – drobno posiekana
- 2,5 cm korzenia świeżego imbiru – startego na najmniejszych oczkach
- 100 g kukurydzy z puszki – odsączonej
- sól i pieprz
Do podania:
- 1 -2 torebki ugotowanego brązowego ryżu
Sos:
- 150 ml bulionu drobiowego
- 150 g ananasa z puszki – odcedzonego i pokrojonego w kostkę
- 5 łyżek zalewy z ananasa
- 2 średnie marchewki pokrojone w słupki
- 1 łyżka jasnego sou sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- mąka kukurydziana do zagęszczenia
Wszystkie składniki pulpetów wymieszać dokładnie – ja mieszałam normalnie ręką:) Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować niewielką kulkę, wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok. 10 min., wyjąć i sprawdzić, czy jest odpowiednio doprawiona, jeśli nie – to wiadomo doprawić masę, a jeśli wszytko jest ok, to uformować kulki – wychodzi ok. 16 pulpetów. W garnku zagotować wodę. Pulpety ułożyć w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu do gotowania na parze (jeśli takiego nie macie, to może być durszlak postawiony na garnku z gotującą się wodą), przykryć i gotować 10 – 12 min.
Przygotować sos: do garnka wlać bulion i zalewę z ananasa. Doprowadzić do wrzenia i dodać marchew oraz ananasa. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem 5 min. Dodać pozostałe składniki, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. W kubku lub szklance rozmieszać 2 łyżeczki mąki kukurydzianej z 4 łyżeczkami zimnej wody, dodać łyżkę gorącego sosu i wlać do garnka. gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
Gotowe pulpety osączyć i przełożyć na talerze. Podawać z ryżem i sosem. Gotowe!
Przepis pochodzi z książeczki „Kuchnia niskotłuszczowa” z serii „Z kuchennej półeczki”.
Podsumowanie
Nazwa dania
Pulpety z kurczaka z chilli i kukurydzą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
bardzo fajny przepis, oryginalny;)