Danie zainspirowane, przepisem na faszerowanego szczupaka przygotowanego przez Pana Jerzego Pasikowskiego na ostatnim spotkaniu Przyjaciół Winiary.
Składniki:
- 50 dag wołowiny (użyłem mięsa pieczeniowego) zmielonej na najdrobniejszym sitku
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 150 ml śmietanki 30 %
- 10 cm pora pokrojonego w drobną kostkę
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Sos z korniszonów i zielonego pieprzu:
- 600 ml śmietanki 30%
- 20 dag korniszonów (można kupić albo zrobić z np. tego przepisu) pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka musztardy kremskiej
- 1 łyżka zielonego pieprzu (marynowanego), najlepiej go troszkę rozgnieść łyżką w misce
- 2 posiekane pęczki koperku
- łyżka skoncentrowanego bulionu drobiowego, może być np. Consommé bulion w paście Winiary
- sól, pieprz
Mięso przełożyć do malaksera uzbrojonego w nóż, posolić, i popieprzyć, dodać jajko, zmiksować, dodać masło, zmiksować, dodać śmietankę, zmiksować (należy zachować kolejność dodawanych składników i za każdym razem miksować do uzyskania jednolitej masy), dodać pora i wino, wymieszać.
Folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) wysmarować olejem, układać na niej „wałek” z musu z wołowiny (mi wyszły 3 roladki) i szczelnie zawinąć w rulon. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C – 90°C na około 40 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 130°C z „kąpielą wodną” na 30 – 50 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości rolady, jeżeli przygotujemy bardzo grube rolady to czas pieczenia trzeba trochę wydłużyć). Roladę można podawać na ciepło albo na zimno. Poczekać chwilkę żeby rolada troszkę przestygła, odwinąć z foli i kroić na plasterki grubości około 1 cm.
Sos:
Do niedużego rondelka wlać śmietankę razem z bulionem, zagotować, dodać korniszony, zielony pieprz, musztardę, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać.
Sos:
Do niedużego rondelka wlać śmietankę razem z bulionem, zagotować, dodać korniszony, zielony pieprz, musztardę, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać.
Podsumowanie
Nazwa dania
Roladki wołowe z sosem z korniszonów
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
bardzo przyjemnie się zapowiada :]
i spoko smakuje 🙂
Spełnienia marzeń z Nowym Rokiem, samej radości każdego dnia i chwili wytchnienia tylko dla siebie. Szczęśliwego Nowego Roku!
muszę wypróbować, pozdrawiam