Witajcie, po Świętach:) Tradycja obżarstwa świątecznego, zdecydowanie powinna odejść w niepamięć… do przyszłych Świąt. Teraz parę dni przerwy i znów będą kolejki w sklepach przed Sylwestrem i Nowym Rokiem, tak więc czas naładować akumulatory i pozwolić organizmowi odpocząć po świątecznych pysznościach. Dlatego proponuję Wam dziś lekką sałatkę, aby brzuszek mógł powrócić do normalnego funkcjonowania ) Pełnoziarnisty makron, lekki kurczak, usmażony bez dodatku tłuszczu i warzywa – sama zdrowość:) Doskonała na lunch w pracy:)
Składniki dla 4 osób:
- 200 g piersi z kurczaka – pokrojonej w kostkę
- 60 g fasolki szparagowej, mrożonej
- 100 g makaronu pełnoziarnistego (waga suchego makaronu)
- puszka zielonego groszku odsączonego z zalewy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić.
Fasolkę szparagową ugotować al dente na parze i ostudzić (jeśli nie macie specjalnego garnka, wystarczy durszlak ustawiony na garnku z wodą).
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Wrzucić do niej kurczaka i marynować co najmniej 30 min. Następnie usmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Wymieszać z makaronem, fasolką, zielonym groszkiem. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba. Gotowe! Sałatka dobra również na drugi dzień, nie potrzebuje żadnego dressingu, marynata do kurczaka, nadaje całej sałatce smak i aromat.
oj tak! zdecydowanie lubię takie sałatki:) p.s. boski talerz/miseczka:))