Proste, szybkie, sycące.
- 180 g suchego makaronu farfalle lub penne
- 6 cienkich plasterków boczku pokrojonych w dużą kostkę
- pół niedużej czerwonej cebuli drobno posiekanej
- ćwierć niedużej cukinii pokrojonej w plasterki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 – 3 pomidory z puszki pokrojone na 4 części
- 50 g niebieskiego sera pleśniowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- parmezan lub grana padano do posypania dania
Nastawić wodę na makaron, jak się zagotuje posolić, wrzucić makaron i gotować, aż będzie al dente.
W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć ok. 3 – 4 min., uważając, aby się czosnek nie przypalił. Następnie dodać boczek i cukinię i podlać to wodą z gotującego się makaronu – ok. 1 chochelki. Dusić całość, aż cukinia zmięknie, w miarę potrzeb podlewając wodą z makaronu. Gdy cukinia będzie już miękka dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy i mieszać całość, aż ser się roztopi, na koniec dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Uważać z solą, bo pamiętajcie, że było podlewane słoną wodą z makaronu. Dodać ugotowany makaron i natkę, wymieszać i od razu podawać, na koniec posypać parmezanem lub grana. Gotowe!
sprawdzę, co muszę dokupić i pewnie w najbliższym czasie zrobię sobie taki obiad 🙂
Świetny wpis. Dzięki.
Fajna strona, zobacz moją!
mniam, cudowne danie 🙂