Roladki z dorsza

Roladki z dorsza


Składniki dla 4 osób:

  • 2 świeże filety z dorsza (ok. 500 g)
  • 4 suszone pomidory w oleju, pokrojone w kostkę
  • 8 czarnych oliwek, również pokrojonych w kostkę
  • 4 listki świeżej bazylii
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • masło
Do podania:
  • 4 duże ziemniaki, poszatkowane w cienkie plasterki
  • masło
  • sól
Filety z dorsza (jeśli trzeba, to usunąć z nich ości, dobrze do tego nadje się pęseta) posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i włożyć do lodówki na co najmniej 1h. W międzyczasie: suszone pomidory, oliwki, bazylię zmiksować z łyżką oliwy z suszonych pomidorów na gładką masę. 
 
 Po upływie godziny, filety odsączyć z nadmiaru płynu, powstałego w trakcie marynowania, posmarować przygotowaną pastą z suszonych pomidorów, bazylii, oliwek i czosnku. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Następnie, tak przygotowane roladki ułożyć na kwadratach z folii aluminiowej, na wierzch roladek położyć łyżeczkę masła i zamknąć folię. Tak zapakowane roladki włożyć do żaroodpornego naczynia. 
 
Patelnię (najlepiej teflonową) posmarować masłem i ułożyć na niej ziemniaki, posolić i na wierzch dodać kilka płatków masła i również włożyć do piekarnika. Roladki zapiekać 25 min., a ziemniaki 25 – 30 min. Roladki, przekrojone na pół, podawać z pieczonymi ziemniakami, całość może polać sosem z pieczenia ryby. Gotowe!
 
Roladki z dorsza
 
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Roladki z dorsza
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

One thought on “Roladki z dorsza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *