Składniki dla 4 osób:
- 2 świeże filety z dorsza (ok. 500 g)
- 4 suszone pomidory w oleju, pokrojone w kostkę
- 8 czarnych oliwek, również pokrojonych w kostkę
- 4 listki świeżej bazylii
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- sól i pieprz
- sok z połowy cytryny
- masło
Do podania:
- 4 duże ziemniaki, poszatkowane w cienkie plasterki
- masło
- sól
Filety z dorsza (jeśli trzeba, to usunąć z nich ości, dobrze do tego nadje się pęseta) posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i włożyć do lodówki na co najmniej 1h. W międzyczasie: suszone pomidory, oliwki, bazylię zmiksować z łyżką oliwy z suszonych pomidorów na gładką masę.
Po upływie godziny, filety odsączyć z nadmiaru płynu, powstałego w trakcie marynowania, posmarować przygotowaną pastą z suszonych pomidorów, bazylii, oliwek i czosnku. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Następnie, tak przygotowane roladki ułożyć na kwadratach z folii aluminiowej, na wierzch roladek położyć łyżeczkę masła i zamknąć folię. Tak zapakowane roladki włożyć do żaroodpornego naczynia.
Patelnię (najlepiej teflonową) posmarować masłem i ułożyć na niej ziemniaki, posolić i na wierzch dodać kilka płatków masła i również włożyć do piekarnika. Roladki zapiekać 25 min., a ziemniaki 25 – 30 min. Roladki, przekrojone na pół, podawać z pieczonymi ziemniakami, całość może polać sosem z pieczenia ryby. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Roladki z dorsza
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
bardzo ciekawe danie i apetycznie wygląda