Minestrone

Minestrone

Minestrone

W związku z tym, że poznałem ostatnio dwóch włochów, to mogę na nich testować, czy włoskie potrawy przygotowane przeze mnie smakują jak we Włoszech. Na szczęście udało się i stwierdzili, że ta zupa smakuje tak, jak we Włoszech. Zupa powstała w ramach wspólnego gotowania z: Mirabelką, Wojciechem, Maggie, Panna Malwinną.

Minestrone

Składniki:

  • 1l wody (najlepiej bulion warzywny)
  • 2 marchewki (20 dag) pokroje w drobną kostkę
  • 2 średniej wielkości łodygi selera naciowego (15 dag) pokroje w drobną kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula (15g) pokrojona w drobną kostkę
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 14 dag pora pokrojonego w półtalarki
  • 15 dag kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 22 dag fasoli białej z puszki
  • 21 dag zielonego groszku świeżego lub z puszki
  • 23 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 nieduża cukinia (230g) pokrojona w pół talarki lub w większa kostkę
  • 2 średniej wielkości pomidory (30dag)
  • 5 dag skórki z parmezanu (pokrojone w mniejsze kawałki)
  • parmezan starty (do posypania)
  • sól, pieprz
  • posiekany pęczek natki pietruszki i bazylia
  • oliwa z oliwek

dodatkowo dla wzbogacenia smaku:

  • 6 dag pancetty (można użyć wędzonego boczku) pokrojonej w drobną kostkę

Marchew, seler, cebulę i czosnek podsmażyć – najlepiej w rondlu (wtedy zrobimy wszystko w jednym naczyniu) – na oliwie z oliwek, gdy warzywa zmiękną, dodać pancettę i jeszcze chwilę smaży, następnie dodać resztę warzyw, wodę i skórki z parmezanu, gotować pod przykryciem około 40 min, po tym czasie doprawić pieprzem i solą, dodać natkę i bazylię. Zupę można podać posypaną startym parmezanem lub dodatkowo polaną oliwą z oliwek.

Minestrone

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Minestrone
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

5 thoughts on “Minestrone

  1. Ale piękne kubeczki 😀
    Danie też pewnie wyśmienite ale kubeczki mnie powaliły- gdziekolwiek nie pójdę sama zawsze jakis kubek lub inną skorupę przynosze do domu 😀
    pozdrawiam
    P.

  2. Kubeczki i dodatek listku bazylii dodaje uroku potrawie 🙂 z pewnoscia przepis warty wyprobowania. Świetna zupka, dobre danie na coraz cieplejsze dni, kiedy nie chce sie jesc ciezkostrawnych potraw. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *