Lasagne ze szpinakiem i sosem serowym, czyli włoski wieczór z Winiary

Lasagne ze szpinakiem

Kuchnia włoska – niesamowicie smaczna i prosta, wystarczy kilka dobrych składników i mamy smaczne danie. U nas wieczór włoski to lasagne ze szpinakiem i sosem serowym Italia Winiary, focaccia z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami i tarta z truskawkami i kremem panna cotta. W tle sączyła się włoska muzyka z lat 50. i 60. Żona w kółko puszczała piosenkę „La piu bella del mondo”. Oprócz wspominanych dań, nie mogło też zabraknąć spaghetti z krewetkami, a także  suszonych pomidorów i oliwek. Ja przygotowałem lasagne, żona tartę, focaccię i spaghetti z krewetkami:)

DSC_0601 DSC_0606 DSC_0609

Polecam Wam sosy Italia Winiary, przede wszystkim tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby gotować:)

DSC_0604 Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem i Sosem Italia Cztery sery z bazylią Winiary

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku, porcjowanego
  • Sos Italia Cztery sery z bazylią Winiary
  • 100 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 20 g sera żółtego np. gouda
  • płaty lasagne surowe

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić zamrożony szpinak, posypać sosem Winiary Italia cztery z bazylią(nie rozpuszczać go w owdzie). Cały czas mieszając, podgrzewać szpinak na małym ogniu, aż się rozpuści i połączy z sosem, dodać czosnek, doprawić pieprzem i lekko zagotować.

Foremkę do lasagne posmarować olejem i ułożyć płaty lasagne, potem warstwę sosu, tarty ser, znów lasagne i znów sos i tak do wyczerpania sosu. Na koniec łyżkę startego sera wymieszać z jajkiem i łyżką śmietany i polać wierzch lasagne. Piec 40 min. w temp. 180 stopni. 10 min. przed końcem pieczenia posypać resztką sera.

Lasagne ze szpinakiem

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Lasagne ze szpinakiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

4 thoughts on “Lasagne ze szpinakiem i sosem serowym, czyli włoski wieczór z Winiary

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *