Kuchnia włoska – niesamowicie smaczna i prosta, wystarczy kilka dobrych składników i mamy smaczne danie. U nas wieczór włoski to lasagne ze szpinakiem i sosem serowym Italia Winiary, focaccia z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami i tarta z truskawkami i kremem panna cotta. W tle sączyła się włoska muzyka z lat 50. i 60. Żona w kółko puszczała piosenkę „La piu bella del mondo”. Oprócz wspominanych dań, nie mogło też zabraknąć spaghetti z krewetkami, a także suszonych pomidorów i oliwek. Ja przygotowałem lasagne, żona tartę, focaccię i spaghetti z krewetkami:)
Polecam Wam sosy Italia Winiary, przede wszystkim tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby gotować:)
Lasagne ze szpinakiem i Sosem Italia Cztery sery z bazylią Winiary
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku, porcjowanego
- Sos Italia Cztery sery z bazylią Winiary
- 100 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka masła
- 20 g sera żółtego np. gouda
- płaty lasagne surowe
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić zamrożony szpinak, posypać sosem Winiary Italia cztery z bazylią(nie rozpuszczać go w owdzie). Cały czas mieszając, podgrzewać szpinak na małym ogniu, aż się rozpuści i połączy z sosem, dodać czosnek, doprawić pieprzem i lekko zagotować.
Foremkę do lasagne posmarować olejem i ułożyć płaty lasagne, potem warstwę sosu, tarty ser, znów lasagne i znów sos i tak do wyczerpania sosu. Na koniec łyżkę startego sera wymieszać z jajkiem i łyżką śmietany i polać wierzch lasagne. Piec 40 min. w temp. 180 stopni. 10 min. przed końcem pieczenia posypać resztką sera.
Jak zawsze piękne foty 🙂
Niesamowite zdjecia ! jedzonko wygląda pysznie
Na taki wieczór włoski chętnie bym się wprosiła 🙂
Niebo w gębie jak się patrzy 🙂