Składniki dla 2 osób:
- 1 duża pieczarka pokrojona w kostkę
- pół niedużej cebuli (50 g) pokrojonej w kostkę
- 1 posiekany ząbek czosnku
- pół pomidora (ok. 50 g) pokrojonego w kostkę
- 2 mini kolby kukurydzy, pokrojone w plasterki
- rukola
- kilka zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
- kilka cienkich plasterków oscypka
- posiekana zielona cebulka lub szczypiorek do posypania
- 2 jajka
- olej
- sól i pieprz
Piekarnik rogrzac do temp. 180 st.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pieczarki i smażyć , aż odparuje woda z pieczarek, następnie dodać pomidora i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, doprawić solą i pieprzem i równomiernie rozłożyć ten „farsz” do naczyń, w których będziecie zapiekać. Na to położyć plasterki kukurydzy, kilka listków rukoli i plasterków oscypka. Włożyć do piekarnika, gdy ser się roztopi, wyjąć naczynia, wbić po jednym jajku, posypać posiekanymi oliwkami i włożyć z powrotem do piekarnika na jakieś 8 – 10 minut. Białko jajka ma być ścięte, ale żółtko płynne. Po wyjęciu z piekarnika, posypać szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Jajka zapiekane
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas