Mocna, zimna, idealna na upały. W Grecji piłam jej ogromne ilości, zresztą, trudno na Krecie spotkać kogoś bez kubka z caffe frappe:)
Składniki na 2 porcje po ok. 260 ml każda:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki cukru
- woda
- lód – dużo kostek lodu
- ewentualnie mleko
Do słoika lub shaker’a wsypać kawę i cukier, wlać ok 100 ml wody i energicznie potrząsać przez 2-3 minuty, aż zrobi się pianka. Szklanki wypełnić kostkami lodu. Ubitą kawę przelać z shaker’a lub słoika do szklanek, tak mniej więcej po połowie, dopełnić zimną wodą lub mlekiem. Zamieszać. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Kawa mrożona
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
moja ulubiona 🙂
chcę chcę chcę!
kawa mrożona w upał – idealny napój 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
tez jestem za kawa na zimno, ale prawdziwa a nie rozpuszczalną
Kawa prawdziwa, to moc sama w sobie:)Taka z kawiarki stawianej na ogniu…
kawa zmrożona wymiata
http://lubieessc.blogspot.com/