Kolejny konkurs, w którym do wygrania coś, co stało mi w szafce nieużywane przez rok plus torebki do przenia herbaty, taki bonus od Jana Niezbędnego:)
Zadanie konkursowe: w komentarzu pod tym wpisem, proszę zostawić przepis na herbatę mrożoną, najciekawsze dwa przepisy zostaną nagrodzone. Czekam na Waszą kreatywność:) Zaskoczcie mnie nietypowymi dodatkami:)
Zasady konkursu:
- w komentarzu pod tym wpisem należy zostawić odpowiedź na zadanie konkursowe
- konkurs trwa od 26.07.2013 do 02.08.2013
- nagrody: I miejsce imbryk do herbaty widoczny na zdjęciu oraz filtry do herbaty do kubka i filiżanki i filtry do herbaty do dzbanka, II miejsce filtry do herbaty do kubka i filiżanki i filtry do herbaty do dzbanka
- ogłoszenie wyników konkursu 03.08.2013 – zwycięzców wybiorę ja:)
filtry do kubka i filiżanki są po prostu genialne:) ZAPRASZAM DO ZABAWY:)
aleś wymyśliła…
MORT!!!! O co Ci chodzi?!!
no o to że nie tak łatwo jest mi zrobić mrożona herbatę 😛 to była reakacja odruchowa 😛 o nic mi nie chodzi 😀
Przepis na tajską mrożoną herbatę :3
4 torebki herbaty
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cynamon
anyż
cukier 100 gr
mleko zagęszczone
1/2 pomarańczy
1 l wody
Do garnka wlewamy litr wody . Kiedy woda się zgotuje wrzucamy 1/2 pomarańczy , dodajemy nasze torebki herbaty , cynamon i anyż . Dolewamy ekstrakt waniliowy i dosypujemy cukier . Zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko razem przez ok. 5 – 7 minut . Po tych 5-7 minutach zostawiamy naszą mieszankę w garnku , aż do ostygnięcia . Kiedy wszystko ostygło przecedzamy naszą herbatę . Do szklanki wrzucamy kostki lodu , wlewamy naszą herbatę , dolewamy zagęszczone mleko i mieszamy .
Gotowe :3
No super:) Jak to stwierdził Paszczak – pyszności:) Pozdrawiam
Rooibos to moja ulubiona herbata ( nie licząc pu erh ).
Moja propozycja to: zaparzyć herbatę, przygotować kostki lodu, plasterki cytryny, pomarańczy. Rant szklanki zwilżyć plasterkiem cytryny, zamoczyć w cukrze ( nasypanym na spodeczek ) Delikatni do szklanki przełożyć kostki lodu, plasterki owoców,zalać schłodzoną herbatą. Szklankę ozdobić plasterkami owoców.
Moja herbata to:
łyżeczka zielonej herbaty wymieszana ze szczypta platków chabra bławatka oraz pokruszonymi płatkami róży dzikiej.
Mieszankę zalewamy 300 ml wody o temperaturze 80 C i po 10 minutach podajemy z kostkami lodu.
Idealna na upały.