- 1 duży kalafior, obrany z liści i pokrojony drobno
- pół cebuli (ok. 80g)
- marchewki z bulionu
- 2 litry bulionu drobiowego
- 150 ml mleka
- sól
- biały pieprz mielony
- gałka muszkatołowa(najlepiej świeżo starta)
- imbir mielony
- masło
- odrobina oleju
Na dużej patelni rogrzac ok. 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju rzepakowego, zeszklić cebulę, dodać pokrojony kalafior i smażyć ok 5 – 6 minut, często mieszając. Przełożyć kalafior do dużego garnka, zalać bulionem, dodać marchewki i mleko. Gotować, aż kalafior zmięknie. Zmiksować, doprawić gałką, solą, białym pieprzem i imbirem. Dodać koperek, wymieszać. Gotowe! Podawać z grzankami.
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa krem z kalafiora
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
zapowiada się apetycznie, na pewno spróbujemy, dzięki
Zupa w sam raz dla mnie:) P.S. Piękne kubeczki:)