Składniki:
Na wywar:
- 500 g porcji rosołowych
- 1 marchewka pokrojona w plasterki (ok. 80g)
- 1 pietruszka pokrojona w plasterki (ok. 80 g)
- 10 cm pora pokrojonego w plasterki
- kawałek selera (korzenia) pokrojonego w kostkę (ok. 50g)
- pół cebuli w całości (ok. 50 g)
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście lurowe
- sól
- pieprz
- łyżka masła
Na krem:
- 1 l wywaru
- 2 opakowania mrożonego zielonego groszku (po 450 g każde)
- 250 ml śmietanki słodkiej 30% (ja, żeby nie było takie tłuste dałam 18%)
- sól
Przygotowanie wywaru:
Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, podsmażyć na nim wszystkie warzywa, następnie przełożyć je do garnka, w którym będzie gotowany wywar, dodać umyte porcje rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy. Cebulę w całości przypalić na patelni i dodać do pozostałych składników. Wszystko zalać 1,5 l zimnej wody i gotować, aż mięso będzie miękkie, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Jeśli macie szybkowar, wystarczy od momentu zamknięcia pokrywy gotować 30 min.
Kiedy wywar jest gotowy, odmierzyć 1 l, wrzucić groszek, dodać śmietankę i gotować ok. 5 min. Na koniec zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Można już na talerzach posypać startą mozzarellą. Podawać z grzankami. Gotowe!
Resztę wywaru można zamrozić.
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa krem z zielonego groszku
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas