Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki typ 500
- 200 g (kostka) miękkiego masła
- 1 jajko
- sól
Nadzienie:
- 4-5 cebul pokrojonych w piórka
- duży pomidor pokrojony w plastry
- 15 cm kawałek niedużej cukinii pokrojony w plastry
- 150 ml kwaśniej śmietany 18%
- 250 g startego sera mozzarella
- sól i pieprz
- rukola
- tarty grana padano do posypania tarty
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem – ja mieszałam rękoma. Wbić jajko, wlać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść kruche ciasto – zagniatałam w misce, tak jest mi wygodniej, ale jak najbardziej jest wskazana stolnica. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 30 min. do lodówki.
W międzyczasie śmietanę wymieszać z połową startej mozzarelli, doprawić solą i pieprzem. Po upływie 30 min. wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować na posypanej mąka stolnicy i wyłożyć nim natłuszczoną lub pokrytą papierem do pieczenia formę, dopasować ciasto do foremki. Ciasta nie trzeba niczym obciążać, wystarczy nakłuć wielokrotnie widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Na podpieczonym spodzie ułożyć cebulę, cukinię i pomidora, zalać śmietaną wymieszaną z mozzarellą, posypać resztą sera i piec 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu tartę posypać rukolą i grana padano i podawać. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno.
Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Tarta cebulowa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Piękna. Pozdrawiamy.
Pysznosci <3
Dawno nie robilam tarty, a z cebulka i cukinia uwielbiam 😉
Polecam sprobowac tarty na ciescie zytnio-pszennym : http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2013/07/17/tarta-z-cukinia-porem-i-cebula-na-ciescie-zytnio-pszennym/
Ja bym się na pewno skusiła na kawałek, brzmi zachęcająco gorzej by było mojego Połówka przekonać. Zostaje mi się tylko poślinić do monitora 😉
Pięknie się prezentuje!